NOS WielrennenAangepast

Tour-helden fietsen door Nederland

Kermiskoersen. Rondjes om de kerk. Criteriums. Het is een traditie in de weken na de Tour de France. Duizenden mensen komen erop af en allemaal willen ze hun helden van dichtbij zien. Iedere organisatie probeert de winnaars van de gele-, groene- en bolletjestrui te strikken.

Daarnaast maken ook veel Nederlandse Tour-renners hun opwachting. Maar wie rijdt waar en wanneer? Een overzicht van de vijf meest in het oog springende criteriums:

Maandag 28 juli: Daags na de Tour

Het criterium-circus werd traditioneel afgetrapt in Boxmeer. Sinds 1979 strijkt een deel van het Tourpeloton de dag na de finish op de Champs-Elysées neer in het centrum van het dorp. De afgelopen jaren schreven Bauke Mollema, Vincenzo Nibali en Lars Boom de koers op hun naam.

Dit jaar was Rafal Majka, winnaar van de bolletjestrui de grote publiekstrekker. Naast hem verschenen ook etappewinnaar Lars Boom, top 10-rijders Bauke Mollema en Laurens ten Dam en sprinter John Degenkolb aan de start. De winst ging uiteindelijk naar Lars Boom.

Dinsdag 29 juli: Profronde van Stiphout

De organisatie in Stiphout viert zijn 50-jarige jubileum dit jaar. In de eerste vijftien jaar was het een bekende amateurkoers, sinds 1980 staan de profs aan de start. Op de erelijst van de afgelopen jaren staan de namen van Christopher Froome, André Greipel en Mark Cavendish.

Niemand minder dan geletrui-winnaar Vincenzo Nibali is door de organisatie vastgelegd. Dat geldt ook voor zijn ploeggenoot Michele Scarponi en de Nederlanders Lars Boom en Steven Kruijswijk. Nibali wist zijn favorietenrol waar te maken en won dinsdagavond in Stiphout.

Woensdag 30 juli: Acht van Chaam

Criterium de 'Acht van Chaam' is het oudste van Nederland. Al sinds 1933 wordt er gereden op het parcours in de vorm van het cijfer acht. Marcel Kittel, Bauke Mollema en Johnny Hoogerland waren de afgelopen jaren de rapste renners in Chaam.

Dit jaar staan er veel Nederlanders op de startlijst. Tom Dumoulin, tweede in de tijdrit van de Tour, is een van de publiekstrekkers. Ook Lars Boom, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk maken hun opwachting. Favoriet? Lars Boom.

Maandag 4 augustus: Draai van de Kaai

Voor de 35ste keer organiseert Roosendaal de koers met de prachtige naam de 'Draai van de Kaai'. Al jarenlang slaagt de organisatie erin om grote namen naar Brabant te halen. Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Alberto Contador hebben 'de Draai' al op hun naam staan.

Viervoudig etappewinnaar Marcel Kittel is de grootste naam op de startlijst. Laurens ten Dam en Lars Boom laten ook in Roosendaal hun gezicht zien. Favoriet? Marcel Kittel.

Dinsdag 5 augustus: Profronde van Surhuisterveen

Surhuisterveen is sinds 1982 decor van een groot criterium. Veel Tourwinnaars wisten in het verleden hun weg te vinden naar Friesland. Op de erelijst van de afgelopen jaren staan de namen van Chris Froome, Cadel Evans en Alberto Contador.

Ook dit jaar staat de winnaar van de gele trui, Vincenzo Nibali, aan de start. Ook zijn ploeggenoten Lieuwe Westra (de lokale favoriet) en Alessandro Vanotti zijn gecontracteerd. Favorieten? Vincenzo Nibali.

Programma overige criteriums

1 augustus - RaboRonde van Heerlen

2 augustus - Spektakel van Steenwijk

3 augustus - Prof Cityronde van Tiel

5 augustus - Profronde van Surhuisterveen om de Gouden Fiets

6 augustus - Ridderronde Maastricht

7 augustus - Profwielerronde van Oostvoorne

8 augustus - Mijl van Mares

9 augustus - Raboprofronde van Zevenbergen

12 augustus - Rabobank Gouden Pijl in Emmen

17 augustus - Profronde van Etten-Leur

26 augustus - Wielerspektakel Naaldwijk

29 augustus - Profronde van Almelo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl