Kamer krijgt uitleg Oekraine

De Tweede Kamer wordt vanmiddag bijgepraat over het besluit van het kabinet om geen militaire missie naar het rampgebied van vlucht MH17 te sturen.

Er komt voorlopig geen militaire missie, maar het aantal Nederlandse onderzoekers op de plaats van de ramp in Oost-Oekraïne wordt uitgebreid.

De briefing van de Kamer wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws.

Afspraken

De Tweede Kamer wil weten wat voor afspraken er zijn met Oekraïne over het bewapenen van de marechaussees op Oekraïens grondgebied.

Nederland en Oekraïne werken aan een verdrag dat, na ratificatie door het Oekraïens parlement, een basis moet bieden voor de aanwezigheid van bewapend personeel uit landen met slachtoffers van de vliegtuigramp.

Schot

In een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer van afgelopen weekend wordt gesproken van bekrachtiging door het Oekraïense parlement.

Het is volgens verschillende Kamerfracties belangrijk dat zij kennis nemen van de tekst en uitleg krijgen over de juridische status van het verdrag, om onder meer te weten te komen wat er gebeurt met een gewapende deelnemer aan de missie die een schot lost.

NCTV

Bij de ambtelijke briefing vanmiddag zijn onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman.

De Tweede Kamer gaat morgenmiddag in debat met de ministers van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl