Onderzoeksteam Oekraïne keert om

Het team onderzoekers dat op weg was naar de rampplek in Oost-Oekraïne rijdt terug. Het is te gevaarlijk om door te rijden, want er wordt weer hevig gevochten in het gebied rond de rampplek.

De onderzoekers waren op 30 kilometer afstand van de rampplek, toen er granaatinslagen in de omgeving te horen waren. Journalisten van het Amerikaanse persbureau AP zagen dat granaten een appartementengebouw troffen. Mensen vluchtten hun auto in.

De Nederlandse forensisch experts, marechaussees en Australische politiemensen vertrokken vanochtend uit Donetsk. Het was na gisteren een nieuwe poging om het rampgebied te bereiken.

Tegengehouden

Halverwege mochten journalisten die ook meereden in het konvooi al niet verder. Ze werden door begeleidende separatisten tegengehouden. Andere separatisten reden samen met het onderzoeksteam en medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa aanvankelijk wel door. Maar ook zij keerden dus bij nader inzien om.

Nieuwe poging

Er werd al rekening mee gehouden dat de onderzoekers de rampplek vandaag niet zouden bereiken. Gisteren probeerde het Oekraïense leger steden te heroveren op de rebellen, maar dat lukte niet. "Grote kans dat het leger vandaag een nieuwe poging zal doen", zei correspondent David Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl