Rebellen: burgerdoden O-Oekraïne

In Loegansk en Donetsk zijn volgens de separatisten bij beschietingen door het leger zeker acht burgers omgekomen. Bij artilleriebeschietingen zouden vannacht en vanochtend in Loegansk vijf doden zijn gevallen en in Donetsk drie.

Het Oekraïense leger probeert terrein te heroveren op de rebellen in het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines is neergehaald. De gevechten bemoeilijken het werk van Nederlandse en Australische onderzoekers.

Wederzijdse beschuldigingen

De rebellen en de Oekraïense regering geven elkaar de schuld van het oplopende dodental onder de burgerbevolking. Het geweld heeft in de afgelopen drie maanden een vluchtelingenstroom van 300.000 mensen op gang gebracht.

De separatisten beschuldigen het regeringsleger van beschietingen op woonwijken; het leger zegt dat de rebellen posities hebben ingenomen in huizenblokken en van daaruit militairen beschieten.

Amerikaanse satellietbeelden

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft satellietbeelden vrijgegeven waaruit zou blijken dat Rusland raketten afvuurt op Oekraïens grondgebied. Andere beelden zouden duidelijk maken dat zwaar wapentuig aan de separatisten wordt geleverd. De Russische minister Lavrov spreekt die beschuldigingen tegen en vraagt zich af waarom de Amerikanen het materiaal pas na tien dagen publiceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl