NOS WielrennenAangepast

"Ten Dam nog niet zeker van WK"

Met het afsluiten van de Tour de France wordt door de renners het vizier afgesteld op de volgende belangrijke krachtmetingen. Over iets minder dan twee maanden staat de WK in het Spaanse Ponferrada op het programma. Bondscoach Johan Lammerts selecteerde reeds zes renners, maar moet er nog drie aanwijzen. Laurens ten Dam, die een goede Tour de France reed, ontving nog geen uitnodiging.

"Ik heb dan ook vooral met een professioneel oog naar de Tour gekeken", bekent Lammerts, die Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Pieter Weening, Wilco Kelderman en Wout Poels al wel zekerheid gaf over hun deelname. "Je kijkt vooral naar hoe renners hun kwaliteiten laten zien, omdat je daar rekening mee houdt voor aankomende selecties, zoals voor de WK of Olympische Spelen."

Schijnwerpers

Met tevredenheid constateerde Lammerts dat de Nederlandse renners deze Tour regelmatig in de schijnwerpers stonden. "Een aantal heeft het erg goed gedaan en er zijn goede resultaten geboekt. Negende en tiende in het klassement en de etappewinst van Lars Boom over de kasseien in Noord-Frankrijk. Dat is mooi om te zien en toont dat Nederland uitstekende wielrenners heeft. We hebben de weg naar boven weer gevonden", aldus de bondscoach.

Ook het sterke voorseizoen van de Nederlanders weegt mee in de beslissing van de bondscoach. In dat geval zou ook de winnaar van Parijs-Roubaix, Niki Terpstra, een belangrijke kandidaat zijn voor WK-deelname. "Niet alle Tour-etappes gelden als referentie voor het wereldkampioenschap. Verder kijk ik ook naar klassiekers in het voorjaar. Een aantal renners heeft zich goed laten zien, een aantal wat minder. Maar dat heeft soms ook te maken met een andere rol voor het team. Dat neem je mee in je overwegingen."

Ronderenner

Laurens ten Dam is, ondanks zijn goede Ronde van Frankrijk, dus nog niet zeker van uitverkiezing. "Ten Dam is een typische ronderenner. Wat hij nu heeft laten zien is knap. In de derde week nog goed zijn en ook blijven. Een typische ronderenner is elke dag goed of oké en verliest weinig of geen tijd. Hij heeft niet echt een slechte dag gehad. Maar op de WK heb je weer andere kwaliteiten nodig. Het moet in een dag gebeuren, dat is wat anders. Wat meer als een klassieker."

Lammerts wacht nog even totdat hij zijn drie resterende renners bekendmaakt. "Ik ben er nog niet uit en ik ga het op 15 september naar buiten brengen. Ik zie hoe dingen zich ontwikkelen en in een later stadium zal ik mijn definitieve selectie bekendmaken. Ook Robert Gesink staat op mijn lijstje van tien renners. Het is even de vraag hou het nu met hem gaat, hij rijdt volgende week zijn eerste wedstrijden. Het is een gemengd WK-parcours en daar moet je ongetwijfeld een beetje klimmerscapaciteiten voor hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl