Team NL op weg naar rampplek

De Nederlandse onderzoekers in Oekraïne zijn alsnog op weg gegaan naar de rampplek. Het team is met vijftig mensen vertrokken uit Donetsk. Het zijn forensisch experts en marechaussees. Ook Australische politieagenten gaan mee.

Op de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines anderhalve week geleden neerstortte, gaan de onderzoekers uiteindelijk op zoek naar achtergebleven stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Vandaag is alleen sprake van een oriënterend onderzoek.

"We bepalen hoe we met ons konvooi op de plek kunnen komen. We willen hier geen moment langer blijven dan nodig. We willen naar de plek, ons werk doen en vertrekken", zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop.

Het team is uit Donetsk vertrokken onder begeleiding van pro-Russische separatisten en mensen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Journalisten

In het konvooi reden ook journalisten mee, maar die mochten uiteindelijk niet verder. Enkele separatisten die het konvooi begeleidden, bleven bij hen achter. Door de afwezigheid van de journalisten is nu niet duidelijk hoe de onderzoekers verderreizen.

Eerder vandaag was er nog veel onduidelijkheid over het afreizen van de experts. Op de wegen naar het rampgebied is gisteren hevig gevochten door het Oekraïense regeringsleger en de separatisten. Daarom werd de reis gisteren afgeblazen.

Oplaaien

Verwacht werd dat het geweld vandaag weer zou oplaaien, omdat het Oekraïense leger er gisteren niet in geslaagd is enkele steden ten oosten van de stad Donetsk in te nemen en daartoe een nieuwe poging zou willen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl