"Doden bij school niet door Israël"

Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van 16 Palestijnen in een school van de VN in de Gazastrook, afgelopen donderdag. In het gebouw schuilden voor het geweld gevluchte Palestijnen. Kort voor de aanval had Israël gewaarschuwd het pand te verlaten.

Het Israëlische leger erkent dat er een verdwaalde mortiergranaat is neergekomen op een binnenplaats van het schoolcomplex, maar volgens Israël was het plein op dat moment al leeg en kan de granaat niemand hebben gedood. Wie verantwoordelijk is voor de fatale aanval, zegt Israël niet.

Anti-tankwapens

Volgens de Palestijnen bestookten Israëlische tanks donderdag de school waar de Palestijnse vluchtelingen zich schuilhielden. Bij artilleriebeschietingen kwamen in of bij de school 16 mensen om het leven en raakten 200 mensen gewond.

Zeker is dat rond het complex in Beit Hanoun op die dag hevig werd gevochten tussen Israëlische militairen en strijders van Hamas. Volgens Israël waren Hamas-strijders vlak bij de school met anti-tankwapens op de Israëliërs aan het schieten en werd er teruggeschoten.

Na de aanval wees de VN aanvankelijk naar Israël als schuldige, maar die verklaring werd later ingetrokken.

De VN-organisatie UNRWA heeft in de Gazastrook tientallen scholen in beheer om Palestijnen op te vangen. Er bevinden zich zo'n 170.000 Palestijnen in meer dan tachtig schoolgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl