Geen militaire missie "wijs besluit"

Het kabinet heeft een "wijs besluit" besluit genomen door af te zien van het sturen van een militaire missie naar de rampplek in Oost-Oekraïne. Dat zegt oud-generaal Kees Homan, defensiedeskundige van instituut Clingendael.

Homan was niet verrast door de uitkomst van het kabinetsberaad, gezien het opgelaaide geweld in de omgeving van het neergestorte toestel. Hij begrijpt heel goed dat het kabinet in deze omstandigheden geen militairen wil sturen.

Verslaan

Het kabinet hoopt in eerste instantie het onderzoek te kunnen doen met ongewapende Nederlanders, zegt Homan. "Het valt daarom te hopen dat er een wapenstilstand kan worden gesloten om het onderzoek mogelijk te maken. Maar dat ligt politiek heel gevoelig. Het zou betekenen dat Oekraïne de separatisten erkent en dat doet het liever niet, nu het leger kennelijk aan de winnende hand is."

De oorlogssituatie betekent dat het lang kan duren voordat de onderzoekers hun werk kunnen afronden, zegt Homan. "Mogelijk dat de situatie verandert als Oekraïne de separatisten weet te verslaan. Maar dan nog, het gaat over en weer."

Rusland

Een missie onder de vlag van de Verenigde Naties, zou volgens Homan geen optie zijn geweest. De Veiligheidsraad had dan een resolutie moeten aannemen, maar deze procedure kost te veel tijd. "En dan nog is het de vraag of Rusland daarmee in zou stemmen. Moskou zou daar heel veel moeite mee hebben, omdat het uitgelegd kan worden als een teken van zwakte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl