NOS WielrennenAangepast

Kittel: wake-up-call voor Duitsland

Marcel Kittel zegevierde op de Champs-Élysées en pakte daarmee zijn vierde ritzege in deze Tour de France. Eerder won de sprinter van Giant-Shimano de eerste, derde en vierde etappe.

In de slotrit troefde hij de Noor Alexander Kristoff af, Ramunas Navardauskas werd derde. "Ik wist niet zeker of ik Kristoff voorbij zou gaan", aldus Kittel na afloop. "Op een gegeven moment kon hij niet meer accelereren. Dat was mijn moment. Ik ben erg trots en gelukkig."

Kittels zege betekende de zevende Duitse overwinning deze Tour. Eerder waren ook Tony Martin (2x) en André Greipel succesvol. "Dit is een wake-up-call voor iedereen thuis", aldus Kittel. "De Duitsers hebben erg sterk gereden. We kunnen trots zijn."

Met zijn laatste opmerking refereerde Kittel aan de positie van het wielrennen in zijn vaderland. Duitse media schenken na alle dopingzaken van de afgelopen jaren minder aandacht aan de sport.

Veelers: gaaf om mee te maken

Tom Veelers draaide zondag als eerste door de laatste Tourbocht en maakte zo de weg vrij voor Kittel. "Het ging zoals we wilden", zei Veelers. "Ik reed voorop in de laatste bocht en daarna maakte Marcel het af. Die Kristoff leek nog te gaan winnen, maar Marcel kwam er gelukkig nog overheen. Het is uniek wat hij presteert, voor het tweede jaar op rij."

Veelers haalde Parijs in tegenstelling tot vorig jaar wel. "Dat was een persoonlijk doel van mij", aldus Veelers. "Geweldig, zoveel publiek. Gaaf om mee te maken."

Spekenbrink: ploeg neemt verantwoordelijkheid

Teammanager Iwan Spekenbrink van Giant-Shimano keek enigszins gespannen naar de finale van de 21ste etappe van de Tour de France. "De ploeg neemt zijn verantwoordelijkheid en maakt het af", aldus Spekenbrink. "Als je ziet dat we op het eind weer met zes man voorop rijden en Marcel het dan afmaakt, dan is dat een hele mooie beloning voor de ploeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl