NOS WielrennenAangepast

Nibali wint verrassende Tour

De 101ste Tour de France zou volgens de kenners uitmonden in een spannende strijd tussen Alberto Contador en Chris Froome. De twee topfavorieten haalden echter Parijs niet, waardoor Vincenzo Nibali met de winst aan de haal ging.

Froome was het voornaamste slachtoffer van de gevreesde kasseienrit in de vijfde etappe. Echter; hij haalde die kasseien nooit. In de nervositeit ging hij tweemaal onderuit, waarna de winnaar van 2013 in de remmen kneep. De etappe naar Arenberg leverde een heroïsche zege op voor Lars Boom, die Nederland voor het eerst sinds 2005 weer een etappezege schonk.

Vier etappes later viel het doek voor Alberto Contador. De tweevoudig winnaar ging in een gevaarlijke afdaling onderuit en brak zijn scheenbeen. Hij stapte uit de koers.

Nibali terechte winnaar

Het malheur van anderen haalde iets af van de glans van Nibali's zege, maar zijn prestatie was er niet minder om. De Italiaan regeerde met ijzeren hand en bleek een terechte winnaar.

De 'Haai van Messina' veroverde het geel al in de tweede etappe. Hij raakte het tricot een dag kwijt aan Tony Gallopin, maar vanaf de tiende etappe duldde hij niemand in zijn buurt. En passant pakte de Italiaan ook nog vier ritzeges.

De strijd om de tweede plaats was heel wat spannender. Alejandro Valverde kreeg te maken met een ijzersterk Frans duo en werd door Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot (de man in het wit) in de laatste dagen van het podium gehouden.

Hoofdrol Sagan, Kittel, Majka

De groene trui werd voor de derde keer op rij een prooi voor Peter Sagan. Een dagzege zat er voor hem echter niet in; de Slowaak werd viermaal tweede.

In de eerste week was Marcel Kittel de beste sprinter met drie etappezeges. In het vervolg haperde de trein van Giant ietwat. Alexander Kristoff (twee keer) en André Greipel profiteerden. Op de Champs-Elysées was het toch weer raak voor de Duitser. Voor Mark Cavendish was de Tour door een val in de eerste rit snel voorbij.

Rafal Majka verzachtte bij Tinkoff de pijn van het uitvallen van Contador. De Pool toonde weer zijn enorme talent door twee dagzeges en de bergtrui te pakken.

Mollema en Ten Dam in toptien

Namens Nederland waren Bauke Mollema en Laurens ten Dam de mannen voor het klassement. Vorig jaar zorgden zij voor een 'Bau-en-Lau-hype' door met durf te rijden en zesde en dertiende te worden.

Ten Dam verbeterde zich en eindigde als negende. Rond Mollema rommelde het. In de eerste week was hij ziek, in de bergen kon hij niet met de allerbesten mee, hij verprutste zijn tijdrit en kibbelde met de ploegleiding. Desondanks eindigde hij nog net in de toptien.

In de tijdrit werd Tom Dumoulin knap tweede, maar alleen Lars Boom schreef historie. Eindelijk werd Pieter Weening, na negen jaar wachten, afgelost als laatste Nederlander met een etappezege in de Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl