Ongewapende missie uitgebreid

Er komt voorlopig geen militaire missie, maar het aantal Nederlandse onderzoekers op de plaats van de ramp in Oost-Oekraïne wordt uitgebreid. Nu zijn er 63 Nederlanders ter plaatse om te zoeken naar menselijke resten en bagage van vlucht MH17. Die capaciteit wordt stap voor stap versterkt, zei premier Rutte vanmiddag.

Nederland levert op korte termijn nog 60 experts van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek en 60 marechaussees. Zo nodig kunnen er nog eens 100 forensisch onderzoekers worden gestuurd.

Australië heeft nu 50 politiemensen ter plaatse en kan dat aantal met nog eens 100 verhogen. Maleisië stuurt 68 politiemensen.

Handvuurwapens

Om zo snel mogelijk toegang tot het rampgebied te krijgen, zijn deze mensen onbewapend. Er wordt nauw samengewerkt met Australië en Maleisië, zei Rutte.

De premier schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de OVSE nog wel in gesprek is met de separatisten "over de wens tot het dragen van handvuurwapens door Nederlandse functionarissen met het oog op hun persoonlijke veiligheid".

Medisch personeel

Als er Nederlanders gewond raken, zal in eerste instantie gebruik worden gemaakt van ziekenhuizen in Oekraïne. In samenwerking met Australië zal worden bekeken of het nodig is extra medisch personeel te sturen om plaatselijke ziekenhuizen te ondersteunen, laat het kabinet weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl