NOS SportAangepast

Bonevacia, van "gek" in bus tot NR

Liemarvin Bonevacia liep bij de NK atletiek in Amsterdam een stokoud record op de 400 meter uit de boeken. Dat hij dat record zou verbeteren, had hij wel verwacht, maar de omstandigheden zaten niet mee. "Het was een pechdag", zei de atleet. "De trein was weg door een storing, de tram ook."

Bonevacia was laat en daarom startte hij in de bus op weg naar het olympisch stadion al met zijn warming-up. "Ik begon te stretchen, als een gek in de bus", aldus Bonevacia. "Joggend kwam ik hier aan. In mijn hoofd bleef ik zeggen: Liemarvin, je kan het doen. Toen ik hier aankwam, wist ik: Liemarvin, het komt goed."

"Daarna stond ik in de startblokken en zei ik tegen mezelf: Liemarvin, calm down", vervolgde Bonevacia. "We kunnen het doen. Voor mijn publiek in Nederland. En ik heb het gedaan."

"Geschiedenis schrijven"

De 25-jarige Bonevacia liep een nieuw record van 45,41 en verbeterde de oude besttijd van Arjen Visserman, die in 1986 45,68 liep. Bonevacia plaatste zich met zijn tijd ook voor de EK in Zürich. De Antilliaan, geboren op Curaçao, haalde in 2012 de halve finales op de olympische 400 meter. Dat deed hij toen nog onder de olympische vlag, maar nu loopt hij voor Oranje.

Bij de Nederlandse titel en de plaatsing voor het EK, blijft het volgens Bonevacia niet. "Dit is het begin", zegt hij. "Ik wil een medaille halen voor Nederland op het EK, maakt niet uit welke kleur. Ik weet dat ik het kan, want ik stond al in de halve finales van de Spelen. Jullie kunnen veel van me verwachten. Ik weet dat er een 44 in mijn benen zit. Ik wil geschiedenis schrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl