NOS SportAangepast

WK BMX, het beste voor het laatst

Het WK BMX in de Rotterdamse Ahoy nadert zijn climax. Nadat gisteren Laura Smulders goud won op het onderdeel tijdrit, staat vandaag de cross op het programma. Het hoogtepunt, zo meent NOS-commentator Jeroen Koster, die Smulders in een goedgevuld sportpaleis opnieuw goede mogelijkheden toedicht.

Smulders won gisteren goud op de tijdrit. Wat is het verschil met het onderdeel van vandaag?

"Vandaag gaat het echt om racen. Dit is een heel andere discipline, alhoewel er wel op hetzelfde parcours wordt gereden. Vergelijk het voor het gemak met een proloog en een massasprint in het wielrennen. Je moet in de cross voortdurend op elkaar anticiperen, terwijl het gisteren ieder voor zich was."

"Een aantal rijders liet de race van gisteren een beetje lopen omdat zij het maar niets vinden, dat zal vandaag niet gebeuren. Er wordt vandaag gereden volgens een afvalschema en bij ieder foutje kan het einde verhaal zijn. Dit is ook het Olympische onderdeel en het hoogtepunt van dit WK."

In hoeverre behoort Smulders opnieuw tot de titelkandidaten?

"Ik acht Smulders zeker wel in staat om de finale te halen en een podiumplaats behoort tot de mogelijkheden. Maar dan moet wel echt alles meezitten. De concurrentie komt, vermoed ik, vandaag weer van Mariana Pajon, Caroline Buchanan en Sarah Walker. De jonge Smulders is van nature wat bescheidener en slanker dan haar concurrentes."

"Tijdens de cross moet je letterlijk met je ellebogen werken en dat is toch minder Smulders' stijl. Omdat ze gisteren wereldkampioen werd, krijgt ze vandaag wel de ideale startpositie. Technisch gezien behoort Smulders tot de wereldtop en wanneer de start, waar ze het normaliter niet van moet hebben, goed loopt, dan is ze tot veel in staat."

En hoe zijn de titelkansen voor de mannen?

"De mannen mogen daarentegen denk ik blij zijn als één van hen de finale haalt. Voor Jelle van Gorkom liep gisteren uit op een deceptie, Twan van Gendt was bezig aan een goede race maar kwam ten val. Hij zal vandaag met behoorlijk wat pijn fietsen en vermoedelijk zelfs met een verdoving. Een wedstrijd in een ander land had hij denk ik laten schieten. Raymon van der Biezen is tot veel in staat, als het in zijn hoofd maar goed zit. Dat is echt een mentale kwestie."

Hoe is het gesteld met de publieke belangstelling in Ahoy?

"Vandaag is het stadion goed gevuld, ik verwacht zelfs dat het 's middags helemaal vol zit. Dit is dé discipline van het WK. Plus dat de tijdrit van gisteren pas enkele jaren op het programma staat. Ahoy is natuurlijk een erg groot stadion voor een sport als BMX. Maar de toernooidirecteur was vanochtend helemaal in zijn nopjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl