NOS NieuwsAangepast

Experts op weg naar rampplek

Een team van forensisch experts is onderweg naar de rampplek in Oekraïne. De deskundigen, onder wie Nederlandse experts, marechaussees en Australiërs, hebben een tussenstop gemaakt in Donetsk. Daar worden ze bijgepraat door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

De bedoeling is dat de experts zo snel mogelijk doorreizen naar het rampgebied, op zo'n twee uur rijden van Donetsk. Maar vanwege berichten dat er Oekraïense legertanks op de route naar het rampgebied zijn gesignaleerd, is er nog geen groen licht, zegt correspondent David Jan Godfroid.

Veiligheidsoverwegingen

Het team zat in Izyum, op zo'n 125 kilometer van Charkov. Uit veiligheidsoverwegingen mochten ze nog niet naar het rampgebied toe. Nu heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid toestemming gegeven.

Het besluit is genomen na overleg tussen de OVSE en de pro-Russische separatisten, die in het gebied de dienst uitmaken. Dat overleg werd door bronnen aan de NOS eerder omschreven als "een heel ingewikkeld proces".

Gisteren werden zeven politie-experts tegengehouden toen ze de rampplek wilden bezoeken. Ze zouden daar mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing gaan aflossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl