NOS WielrennenAangepast

Vrouwenpeloton omarmt La Course

Marijn de Vries is blij met het initiatief van de ASO om de Ronde van Frankrijk voor vrouwen nieuw leven in te blazen. Voorafgaand aan de slotetappe van de Tour de France wordt zondag op de Champs Elysées een criterium voor vrouwen georganiseerd, officieel La Course geheten, waarmee de ASO de aanzet wil geven voor een toekomstige Ronde voor Frankrijk voor vrouwen.

"Ik zie de komst van La Course als een erg goed signaal", zegt de 35-jarige De Vries, die bekendheid geniet als wielrenster van Giant-Shimano en als columniste van dagblad Trouw. "De ASO is een commerciële organisatie en dat zij dit voor drie jaar willen doen, geeft aan dat ze er geld in zien. Je ziet al dat het een sneeuwbaleffect oplevert, want ook de Vuelta heeft al aangegeven een vrouweneditie te gaan organiseren."

Tour Féminin

Onder de naam Tour Féminin werd in de tweede helft van de jaren '80 de Ronde van Frankrijk voor vrouwen op de wielerkalender geplaatst. Aanvankelijk betrof het een twee weken durende wedstrijd, maar door gebrek aan sponsors, publiciteit en publieke belangstelling moest het evenement nadien per jaar afslanken. De wedstrijd verdween in 1993 van de kalender, werd gereanimeerd, maar werd vijf jaar geleden definitief geschrapt. De laatste editie van de Tour Féminin in 2009 telde slechts vier etappes.

"Niemand wilde er destijds meer geld insteken en ik snap wel dat organisaties er zelf geen geld bij willen leggen. Leo van Vliet van de Amstel Gold Race vertelde ook altijd dat een vrouwenkoers niet rendabel was", aldus De Vries.

De voorbije jaren lijkt het vrouwen-wielrennen echter aan uitstraling te hebben gewonnen. Dat was voor onder anderen Marianne Vos reden om een oproep te doen de Tour Féminin weer in het leven te roepen. Die oproep vond gehoor bij de ASO (organisator van onder andere Tour de France, Parijs-Nice en Parijs-Roubaix, red), met als gevolg dat vandaag op de Champs Elysées een eerste aanzet wordt gegeven met La Course.

Sportliefhebbers

De Vries denkt eveneens dat de tijd rijp is: "Het wielrennen voor vrouwen is sowieso populairder geworden. De WK op de weg en de Olympische Spelen waren aantrekkelijke wedstrijden voor de sportliefhebbers en er is meer behoefte om het op televisie uit te zenden. Het wordt steeds serieuzer genomen en dat merk je ook aan het feit dat de mannen en vrouwen bij Shimano nu samenwerken. Een goede ontwikkeling."

Toch geeft De Vries aan dat het vrouwenwielrennen nog een inhaalslag moet maken. "Het niveau tussen de renners onderling is groot. Dat zul je ook zien, dat een aantal rensters niet meer mee kan tijdens La Course. Dat zie je bij de mannen niet. Het niveau van de vrouwen in de breedte gaat omhoog. Een groot gedeelte van het peloton verkeert nu in een situatie dat het zich volledig kan toespitsen op het wielrennen en fulltime kan trainen. De tijd dat er gedacht werd dat vrouwen zomaar een blokje om fietsen, die is echt voorbij."

Kirsten Wild

De Vries werd door haar ploeg niet geselecteerd voor de eendaagse wedstrijd in Parijs. "Ik vind het heel erg dat ik hem niet rijd. Kijken is voor mij echt te lastig, vandaar dat ik naar Vlieland ben gevlucht", bekent De Vries, die haar hoop vestigt op een landgenote.

"Als het aankomt op een massasprint dan dicht ik Kirsten Wild een goede kans toe. Maar mocht het geen massasprint worden dan geef ik Marianne Vos een goede kans. Nederland heeft de allerbeste rensters. Het is leuk dat Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de toptien van de Tour staan. Maar als er ook een vrouwenronde wordt verreden dan hebben we vier of vijf rensters bij de beste tien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl