NOS SportAangepast

Sprinter Paulina mist EK-ticket

Hensley Paulina lijkt een startbewijs voor de 100 meter bij de EK atletiek in Zürich uit zijn hoofd te moeten zetten. De sprinter, geboren op Curaçao, liep vorige week ruim onder de EK-limiet (10,26), maar is de dupe geworden van een speciale trial bij de NK atletiek in Amsterdam.

Churandy Martina, Giovanni Codrington en Joren Tromp voldeden namelijk ook aan de EK-limiet. Omdat Nederland slechts drie sprinters mag afvaardigen, besloot de Nederlandse Atletiekunie om de beste drie sprinters van de NK naar Zürich te sturen.

Buitenlanders op NK

Een proef van de Atletiekunie om buitenlanders toe te laten op de Nederlandse kampioenschappen, om zo het deelnemersveld te vergroten en te versterken, pakte verkeerd uit voor Paulina.

De 21-jarige atleet miste namelijk de finale van de 100 meter. Hij eindigde, mede door wegglijden bij de start, als vierde in 10,58. De Brit James Dasaolu, de Surinamer Ifrish Alberg en de Amerikaan Jamil Hubbard liepen sneller en zij ontnamen Paulina een finaleplaats.

"Niet eerlijk"

"Er waren veel buitenlanders hier", aldus Paulina, die het een rare situatie vond. "Nederlanders kunnen niet meedoen aan de US Trials, maar Amerikanen lopen hier wel. Het is niet eerlijk."

Churandy Martina deelt die mening. "Het is wel raar. Vanwege de buitenlanders zit hij net niet in de finale. Maar aan de andere kant: zo is het leven. Soms is het zoet en soms is het zuur."

Paulina bleef wel nuchter en besefte dat hij zelf een slechte race liep. "Bij de start gleed ik weg en ik had meteen last van mijn knie. Vanaf dat moment was m'n race eigenlijk klaar. De baan was nat door de regen en ik had niet meer genoeg grip om terug te komen."

In de finale deed zich vervolgens opnieuw een vreemde situatie voor. Martina werd tweede, maar werd wel Nederlands kampioen. De Brit Dasaolu was sneller, maar omdat zijn tijd niet telde, won Martina de Nederlandse titel.

Martina: veel klachten gehoord

Martina: "Dit is de eerste keer dat ik dit meemaak. Ik heb veel klachten gehoord van andere atleten. Maar goed, de Atletiekunie bepaalt. Het is gek om tweede te worden en toch te winnen."

Voor Paulina gloort er nog een sprankje hoop. Hij lijkt alleen nog kans te maken op deelname aan de EK op de 100 meter, als een van de geplaatste Nederlanders verstek moet laten gaan.

Paulina behoort wel tot de nationale estafetteselectie. Na 3 augustus maakt de Atletiekunie bekend welke zes estafettelopers naar Zürich worden gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl