NOS NieuwsAangepast

Nederland brengt eerbetoon MH17

Gedichten, liedjes en video's: op internet betuigen mensen na de vliegramp massaal hun medeleven. Zowel bekende als onbekende Nederlanders laten op de sociale media weten dat de ramp met vlucht MH17 hen diep raakt. Een overzicht.

Dichter des Vaderlands

Bij de verwerking van een nationale ramp kan een bijdrage van de Dichter des Vaderlands niet ontbreken. "Twintig keer naar het journaal gekeken en het is nog steeds waar: zomaar in het web gevlogen van de oorlog van anderen", schreef Anne Vegter vorige week zaterdag in het NRC Handelsblad.

'Hoe?'

In het Radio 1 programma De Nieuws BV was afgelopen dinsdag schrijfster en cabaretière Claudia de Breij te gast. Ze bracht een gedicht ten gehore over de onmacht die ze voelt bij de ramp. "Hoe houd je daar een hart koel? Een hart dat dagen in hitte van verschroeid staal, verbrande vleugels en vervlogen dromen heeft liggen wachten. Hoe?" zei De Breij tegen haar luisteraars.

Zonnebloemen

Afgelopen woensdag plaatste radio-dj René van den Abeelen het verhaal 'Een week' op zijn blog en Facebook-pagina. Van den Abeelen schrijft zijn verhaal aan een jongen, die zich opmaakte voor zijn vakantie, maar uiteindelijk neerstortte met het vliegtuig. "Dat je door die prachtig blauwe lucht kilometers omlaag valt, waarbij je je schoenen verliest en je overhemd, weet je niet. Ook niet dat je paspoort nog steeds in die zak op je rechter dij zit. En dat je midden tussen mooie zonnebloemen terecht komt en een diepe deuk in de aarde slaat, blijft je bespaard." In drie dagen tijd werd het verhaal meer dan 10.000 keer gedeeld op Facebook.

'Home'

Radio Veronica-dj Silvan Stoet maakte afgelopen donderdag samen met zijn collega Kas van Iersel een bewerking van het nummer 'Home', van de Nederlandse sing- songwriter Dotan. In het lied zijn citaten van de Amerikaanse president Obama, minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en van emotionele nabestaanden verwerkt. In de video komen de namen van alle slachtoffers een voor een in beeld. "Zo krijgt dit waanzinnig mooie nummer ineens een heel andere betekenis", reageerde Anne van Lier op Facebook. De tribute-versie van Home werd in drie dagen ruim 7000 keer gedeeld.

'Tribute Song'

NOS kreeg afgelopen vrijdag een email binnen van Marieke van Dinteren, een Nederlandse journaliste die in Australië woont. Voor alle omgekomen kinderen, maar speciaal voor de drie Australische kinderen Evie, Mo en Otis schreef zij een lied. "Down Under zijn de gezichtjes van Evie, Mo en Otis, de drie kinderen die met hun opa terugreisden naar Australië, het symbool geworden van het onmetelijke verdriet", schreef Van Dinteren. Haar 'Tribute Song' is inmiddels 4000 keer bekeken op YouTube.

Denkend aan Holland

Ook op de NOS Facebook-pagina lieten mensen massaal hun gedichten achter. "Het laat me niet los. Vakantie krijgt een dubbel gevoel. Hoe kun je vakantie vieren, wetende dat deze mensen dat nooit meer kunnen?" vroeg Daniel van de Berg zich af. "Denkend aan Holland zie ik vanaf nu 40 stille zwarte wagens, plechtig door het laagland gaan. Over wegen en rivieren, in dat groene weidse land, door een laan vol populieren, mensen zwijgend langs de kant", dichtte Niek Kalberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl