Spanje klopt Nederland in EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben in Boedapest naast hun vijfde Europese titel gegrepen. In de finale verloor de ploeg van bondscoach Arno Havenga met 5-10 (3-3, 0-2, 2-2, 0-3) van wereldkampioen Spanje. Oranje kon aanvallend geen vuist maken en deed zichzelf defensief de das om met veel uitsluitingen.

Tot twee jaar geleden hadden de Spaanse waterpolodames één medaille gewonnen op een groot toernooi: zilver op de EK van 2008 in eigen land. In 2012 veroverden ze opeens zilver op de Spelen en een jaar later grepen ze de wereldtitel. De Nederlandse zwembond had al vier WK-medailles, negen EK-plakken én olympisch goud in de prijzenkast hangen.

Oranje blijft bij tot 3-3

In het eerste kwart ging het gelijk op (3-3), waarbij alle Spaanse treffers werden gemaakt vanaf de midvoorpositie. In het tweede kwart heerste Spanje, dat, ondanks drie knappe reddingen van Willemsz en een bal op de paal, uitliep naar 5-3. Oranje wist, ook in overtal, maar geen gaatje te vinden in de hechte Spaanse verdediging.

Na rust scoorde Van der Sloot, na weer twee knappe saves van Willemsz. Het Spaanse antwoord volgde snel en Oranje keek voor het eerst dit EK tegen een achterstand van drie goals aan (4-7).

Megens scoorde nog wel tegen, maar met twee Nederlandse speelsters aan de kant kwam Spanje in het vierde kwart op 8-5. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.