Veiligheid obstakel MH17-missie

De veiligheid van de onderzoekers is het enige obstakel dat een grote Nederlandse missie in Oost-Oekraïne nog in de weg staat. Dat zegt het crisisteam in Den Haag.

Eerder op de avond ontstond verwarring doordat het hoofd van de missie, Jan Tuinder, meldde dat er tot donderdag geen grote groepen Nederlandse agenten en forensisch onderzoekers het rampgebied ingaan. Volgens hem was er eerst toestemming van het Oekraïense parlement nodig.

Het crisisteam in Den Haag zegt dat Oekraïne Nederland al toestemming heeft gegeven om het gebied in te gaan. Dat gebeurt tot nu toe slechts mondjesmaat, omdat de veiligheid van de onderzoekers niet kan worden gegarandeerd. Er wordt in het gebied nog gevochten tussen het Oekraïense leger en separatisten.

Voorbereiding

Het team ter plekke is nu vooral bezig met voorbereidend werk. "Er is heel veel op te bouwen. Om dit werk goed te doen, heb je grote groepen mensen nodig en veel materiaal. Er moet een hele structuur worden opgebouwd", zegt onderzoeksleider Jan Tuinder.

Tuinder verwacht dat het team nog verder zal worden uitgebreid dan de ongeveer zeventig Nederlanders die nu in het gebied zijn. "Er komen veel meer mensen hier naar toe dan wat er tot nu toe gearriveerd is."

Er wordt nog wel onderhandeld met Oekraïne over uitbreiding van de missie, bijvoorbeeld met andere landen of gewapende leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl