NOS WielrennenAangepast

Ten Dam: negende, supermooi

Laurens ten Dam krabde even achter zijn oren na de tijdrit in de Tour de France, want Haimar Zubeldia wist de Belkin-renner te passeren in het algemeen klassement. Ten Dam zakte daardoor van de achtste naar de negende plaats. Het verschil met Zubeldia is slechts acht seconden.

"Als je over de meet komt en hoort dat je acht seconden tekort komt, dan denk je: waar heb ik het laten liggen?", vertelde Ten Dam, die bijna niet kon geloven dat de 37-jarige Zubeldia nog steeds zo hard kan fietsen.

"Zubeldia een oude vos"

"Die Zubeldia is een oude vos. Toen ik langs de kant stond te kijken werd hij al eens zesde, in 2003 was dat. Ik stond toen op de Alpe d'Huez te kijken. Het is dan zuur dat hij je met acht seconden passeert."

Toch besefte Ten Dam niet veel later dat hij bezig is aan een ijzersterke Tour. Hij zal morgen eindigen in de toptien. "Sodemieter man. Dat ik er nu zelf tussen sta... Daar heb ik eigenlijk niet eens van gedroomd. Ik werd prof bij een heel klein ploegje en dan word ik nu negende in de Tour. Supermooi", aldus de 33-jarige renner.

Ten Dam: "Als je van tevoren zou zeggen dat ik negende zou worden, dan zou ik ervoor tekenen. Nu kort na de etappe overheerst de teleurstelling, maar eigenlijk mag je alleen maar blij zijn als Laurens ten Dam zijnde. Achtste in de Vuelta, negende in de Tour. Ik ben blij dat ik bewezen heb dat ik toptien kan rijden."

"Positieman over laten komen"

Met 1.12,24 noteerde Ten Dam, die op de reservefiets van Bauke Mollema reed, de 55ste tijd. Daar was Ten Dam tevreden mee, maar hij had ook een speciale voorbereiding gehad.

"Ik heb gisteravond mijn 'positieman', een Canadees die in Duitsland woont, laten overkomen. Dit was te belangrijk om het niet te doen. Hij heeft mij nog wat tips gegeven aan de hand van videobeelden. Dat heeft goed gewerkt. We hebben het samen gedaan. Ik moet het nog met Richard Plugge (directeur Belkin red.) bespreken, maar ik zei tegen hem: 'de rekening maakt niet uit, stuur maar op, we zien wel hoe we het regelen'. En toen is hij hierheen gevlogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl