NOS NieuwsAangepast

Kisten in Hilversum aangekomen

Ook de voorlopig laatste 38 kisten zijn in Hilversum aangekomen. De colonne met rouwwagens reed rond half acht 's avonds de Korporaal Van Oudheusdenkazerne binnen. Daar zullen de stoffelijke resten worden geïdentificeerd. Dat proces kan weken gaan duren.

De colonne vertrok even na half zes vanaf vliegbasis Eindhoven. De A2 en A27 waren opnieuw afgesloten om de stoet met rouwwagens waardig door te kunnen laten rijden.

Bloemen

Ook nu stonden langs de route op veel plekken mensen om de colonne gade te slaan. Bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne werden nog steeds nieuwe bloemen gelegd.

Vanmiddag rond 16.00 uur landden twee vliegtuigen met samen 38 kisten met menselijke resten van de vliegtuigramp met de MH17. Er staan nog geen nieuwe vluchten gepland.

Ceremonieel

Op vliegbasis Eindhoven waren zo'n 350 nabestaanden aanwezig om de aankomst mee te maken. Er was opnieuw veel ceremonieel. Namens het kabinet waren minister Kamp en staatssecretaris Klijnsma aanwezig.

In totaal zijn nu 227 kisten overgebracht. Dat betekent niet dat er ook resten van even veel slachtoffers in Nederland zijn aangekomen; in een kist kunnen resten van meerdere mensen zitten. De vliegramp eiste 298 levens.

Het is de vierde achtereenvolgende dag dat deze ceremonie plaats vindt. Woensdag werden 40 kisten naar Nederland gebracht, donderdag 74 en gisteren 75.

Rust

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes riep op de nabestaanden met rust te laten. "Een nieuwe fase is aangebroken. Ze zijn toe aan rust in eigen familie."

Broertjes verwacht dat het collectieve rouwvertoon minder zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl