NOS NieuwsAangepast

Eerste nabestaanden op rampplek

Voor het eerst is de rampplek van vlucht MH17 bezocht door nabestaanden. De Australische ouders van Fatima Dyczynski kwamen vandaag aan op de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte.

De twee waren ondanks veiligheidswaarschuwingen op eigen houtje afgereisd naar Oost-Oekraïne. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC waren er geen onderzoekers of beveiligers aanwezig toen het stel de rampplek bezocht.

Bloemen

De ouders droegen witte T-shirts met daarop een foto van hun overleden dochter. Ook legden ze bloemen op een van de brokstukken van het neergekomen toestel.

Angela Dyczynski, de moeder van het slachtoffer, vertelde aan de aanwezige journalisten dat ze met haar eigen ogen wilde zien dat haar 25-jarige dochter was omgekomen. "We weten dat het gevaarlijk is, maar we willen haar vinden. Ze kan nog in leven zijn."

De ouders zeiden dat ze graag willen praten met de separatistenleider. "Het zou goed zijn om hem op een vriendschappelijke manier te ontmoeten", zei de moeder.

"Slecht idee"

Woensdag vertrokken de ouders vanaf Schiphol. Hun dochter, een 25-jarige studente ruimtevaarttechniek, vertrok zes dagen eerder vanaf hetzelfde vliegveld om zich definitief te vestigen bij haar ouders in Australië.

Het gebied waar het toestel neerstortte, is in handen van zwaarbewapende pro-Russische separatisten. Eerder maakte Malaysia Airlines bekend dat er vanwege veiligheidsoverwegingen geen speciale vlucht voor nabestaanden naar de rampplek komt. De Australische premier Abbott noemde afreizen naar de rampplek een slecht idee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl