NOS SportAangepast

Albers gaat voor redding Caterham

Hij reed drie seizoenen in de Formule 1, bij Minardi, Midland en Spyker, en nu is Christijan Albers aan een nieuw hoofdstuk in zijn autosportleven begonnen. Als teambaas van Caterham, een van de kleinere teams in het Formule 1-circuit dat vorig jaar Giedo van der Garde onder contract had.

Caterham is tevens het team dat al vier jaar op rij nul punten pakte en dat ook dit seizoen in de Formule 1 kansloos achteraan rijdt. Geen wonder: Caterham was op een haar na failliet. Tot Albers en consorten opdoken, met investeerders.

"Keihard aan het knokken"

Een mooie uitdaging, maar vooral een opmerkelijke. Want waar is Albers aan begonnen? Een vraag die ook vaak aan hem is gesteld. "Ik stap nu in het avontuur en moet zorgen dat er prestaties en stabiliteit komt. En daar ben ik keihard voor aan het knokken op dit moment."

Albers is zelfverzekerd, veeleisend en bloedfanatiek. Veel relevante ervaring heeft hij niet. Als coureur was hij altijd wel in zijn vrije tijd bezig met andere dingen. Hij veranderde langzaamaan van autocoureur tot ondernemer. Zo is hij aandeelhouder bij diverse bedrijven.

Hij krijgt hulp van investeerders, maar over die details wil Albers niets zeggen. Hij heeft nauwe banden met Colin Kolles, iemand die wordt verguisd in de Formule 1, maar altijd weer een voet binnen de deur weet te krijgen. Kolles is een oude bekende van Albers, zo was hij in het verleden zijn teambaas in de Formule 1 en bij de 24 uur van Le Mans.

Ontslagen

Toen Albers bij Caterham begon, ontsloeg hij direct veertig mensen. De verwachting is dat het daar niet bij blijft. Albers zit er gelijk bovenop. "Het moet ook, want het is een serieuze baan en een serieus bedrijf. Elke seconde telt, elke tiende telt, elke duizendste telt. Soms kun je met honderd mensen het werk doen dat nu driehonderd mensen doen."

"Na al die jaren dat er zoveel geld is geïnvesteerd in dit Formule 1-team, vallen de prestaties gewoon tegen. Dat heeft nooit gelegen aan budgetten, die waren rond de 80/85 miljoen pond per jaar. Er zijn gewoon fouten gemaakt."

Ecclestone

De toekomst van Caterham hangt niettemin nog steeds aan een zijden draad. Enerzijds heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone belang bij het handhaven van het team omdat er anders maar tien overblijven.

Anderzijds heeft de 83-jarige Brit al gezegd dat kleine teams, die moeite hebben het hoofd boven water te houden, maar moeten stoppen met de Formule 1. De Formule 1 zou dan door kunnen gaan met acht of negen gezonde teams die voortaan drie auto's in kunnen zetten.

Lelijk eendje

Het is dus de vraag of Ecclestone aan de kant staat van Albers, of een andere toekomst voor ogen heeft. Caterham is en blijft voorlopig het lelijk eendje. Er is veel geld in het team gepompt en er is geen resultaat behaald. Ecclestone speelt een schaakspel om de toekomst van de Formule 1 te redden.

Albers is dit weekend op de Hongaroring in Boedapest. Het wordt zijn derde Grand Prix als teambaas van Caterham. En wat hem betreft wordt het een lang avontuur. "Zolang ik er nog vertrouwen in heb ga ik hiermee door. Ik blijf vechten tot het eind. Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er naast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl