NOS NieuwsAangepast

Vluchten Aruba-Venezuela hervat

In de loop van vrijdagavond heeft Venezuela het luchtruim weer opengesteld voor vluchten uit Curaçao en Aruba. Eerder die dag verbood Caracas alle luchtverkeer van de eilanden naar Venezuela.

De regering van Nicolás Maduro is boos op Aruba vanwege de aanhouding van Hugo Carvajal, een Venezolaanse generaal buiten dienst die consul-generaal van dat land op Aruba zou worden. De Arubaanse politie heeft hem eerder deze week opgepakt na een verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Carvajal wordt door Amerikanen verdacht van drugshandel.

Lokale media op de eilanden melden dat de opheffing van het vliegverbod het resultaat is van onderhandelingen van Aruba en Curaçao met de Venezolaanse autoriteiten. Of er toezeggingen zijn gedaan met betrekking tot de aanhouding van Carvajal is niet bekend.

Passagiers gestrand

Het vliegverbod leidde direct tot problemen voor passagiers vanuit de eilanden richting Colombia, Guyana en Suriname. Een vliegtuig van het Curaçaose Insel Air op weg naar Colombia moest rechtsomkeer maken omdat het niet voldoende brandstof aan boord had om om te vliegen. Op de luchthavens van Curaçao en Aruba strandden honderden passagiers.

Op Curaçao ontstond kort na de melding van het vliegverbod een run op benzinestations. Het eiland is sterk afhankelijk van Venezuela voor de levering van brandstof. Op het eiland staat een grote raffinaderij van het Venezolaanse oliestaatsbedrijf PdVSA. Het eiland is ook voor vis, groenten en fruit sterk afhankelijk van hun zuiderbuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl