NOS NieuwsAangepast

Vervuild vlees niet gevaarlijk

Consumenten die vlees eten dat vervuild is met het antibioticum furazolidon lopen geen gezondheidsrisico's. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Dinsdag werd bekend dat een veevoederproducent in Lopik de deuren tijdelijk moest sluiten omdat het bedrijf het verboden antibioticum door het voer had gemengd. Vlees van kalveren en varkens die van het voer aten, is in winkels in Nederland en andere Europese landen terechtgekomen.

Onderzoek

De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat consumenten geen verhoogd gezondheidsrisico hebben gelopen omdat "de inname door mensen lager is dan die in het algemeen als veilig kan worden aangeduid". Hoge doses furazolidon zijn kankerverwekkend.

Het bedrijf en de woning van de veevoederproducent zijn donderdag doorzocht door rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het strafrechtelijk onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket.

Mengvoederbedrijven

Het verontreinigde voer is geleverd aan drie mengvoederbedrijven. Bij twee van de drie bedrijven zijn lage doses van het verboden antibioticum gevonden. Die hebben maatregelen getroffen, schrijft Dijksma.

Bij het derde mengvoederbedrijf zijn hoge waarden van furazolidon aangetroffen. Dat bedrijf heeft in totaal aan ruim honderd varkensfokkerijen en kalverbedrijven geleverd.

Zo'n 2500 kalveren die van het verontreinigde voer hebben gegeten worden geruimd. Op zes kalverbedrijven loopt nog een onderzoek. Ook 97 varkenshouderijen worden nog onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl