Marechaussee vliegt naar Charkov

Veertig marechaussees en een groep forensische onderzoekers zijn vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Oekraïne vertrokken. Ze vliegen met een toestel van Defensie naar Charkov.

De marechaussees worden niet ingezet in hun rol als militaire agenten, maar moeten helpen bij het onderzoek naar de ramp en het zoeken naar slachtoffers.

Geen aanstoot

De marechaussees zijn ongewapend en dragen niet hun normale uniform. Premier Rutte zei in het debat met de Tweede Kamer dat de marechaussees zo gekleed gaan dat de separatisten er geen aanstoot aan kunnen nemen.

Per dag wordt bekeken of de veiligheidssituatie verandert, of dat het onderzoek op de rampplek ongestoord kan doorgaan. De militaire vakbonden vinden dat de marechaussees te veel risico lopen.

Vanwege de veiligheid is op het laatste moment besloten dat het vertrek van de militaire agenten en de forensische onderzoekers niet gefilmd mocht worden. Defensie wil op die manier voorkomen dat de mensen herkend kunnen worden door de separatisten en daardoor in de problemen kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl