NOS NieuwsAangepast

Israël wijst bestand af

Israël heeft het voorstel van de Amerikaanse minister Kerry voor een wapenstilstand afgewezen. Op een persconferentie in Caïro zei Kerry dat er meer overleg nodig is om tot een tijdelijk bestand te komen.

Hij sprak de hoop uit dat er komende week, voor het einde van de ramadan, alsnog een staakt-het-vuren van zeven dagen overeengekomen wordt.

Daarnaast bespreekt Israël naar verluidt nog een voorstel voor een beperkte gevechtspauze van 12 uur. Die zou morgenochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd moeten ingaan.

De persconferentie van Kerry, samen met VN-chef Ban Ki-moon en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry, volgde kort na berichten in internationale en Israëlische media dat het Israëlische veiligheidskabinet had besloten het voorstel af te wijzen. Van de kant van Hamas was nog geen besluit bekend.

"Verschillen kleiner"

Kerry benadrukte dat de Israëlische premier Netanyahu bereid is om verder te overleggen om alsnog een bestand mogelijk te maken. Er zou vooruitgang zijn geboekt op hoofdlijnen, maar over details zouden nog zorgen bestaan. "De verschillen zijn kleiner geworden", aldus Kerry.

Ook Ban Ki-moon zei dat er voortgang is. Hij sprak net als Kerry de wens uit dat de strijdende partijen ten minste een staakt-het-vuren van zeven dagen overeenkomen.

Vlak na de persconferentie in Caïro verklaarde de Israëlische minister van Defensie Yaalon dat Israëlische militairen zich moeten voorbereiden op een uitbreiding van de legeroperatie in de Gazastrook.

Blokkade

Israël is er alles aan gelegen de smokkeltunnels en wapens van Hamas in de Gazastrook te vernietigen. Hamas eist van Israël een einde aan de blokkade van Gaza, die sinds 2006 van kracht is. Ook wil Hamas dat Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten.

Sinds het begin van de Israëlische operatie "Beschermende Rand" zijn meer dan 800 Palestijnen omgekomen in de Gazastrook, het merendeel burgers. Aan Israëlische kant kwamen 34 militairen om het leven en twee burgers. Ook een Thaise arbeider kwam om door een raket uit Gaza.

Op de Westelijke Jordaanoever gingen vandaag duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen Israël. In 24 uur tijd zijn op de Westoever zes Palestijnen om het leven gekomen door Israëlische kogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl