NOS NieuwsAangepast

MH17: wie onderzoekt nu wat?

Acht dagen na de ramp met vlucht MH17 lopen er drie aparte onderzoeken. Al vrij snel na de crash gaf Nederland aan dat het identificeren en het bergen van de slachtoffers de eerste prioriteit heeft. Ten tweede wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ramp, en tenslotte wordt gezocht naar schuldigen.

Hieronder een overzicht hoe het er met de drie onderzoeken voor staat.

Lichamen zoeken en identificeren

Vanavond om 21:00 uur vertrekt een team van 40 marechaussees en 21 onderzoekers richting Charkov. Zij gaan onbewapend in het veld in Oost-Oekraïne zoeken naar slachtoffers en onderzoek doen. In Charkov zitten inmiddels al onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing.

Het onderzoek in het veld en in Kiev, gebeurt in samenwerking met inzet van OVSE en forensische onderzoekscapaciteit uit verschillende landen. In Londen staan nog ongeveer 100 agenten van de Australische federale politie klaar. Mocht het nodig zijn, dan vliegen ook zij door naar Oekraïne.

De oorzaak

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wordt geleid door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een internationaal team van 25 onderzoekers zat tot nu toe vast in Kiev. Zaterdag of zondag vertrekt een deel van de experts naar het rampgebied.

Vermoedelijk gaan ze een aantal korte bezoeken brengen, afhankelijk van de veiligheidssituatie. Die wordt per dag beoordeeld.

De Onderzoeksraad denkt eind volgende week de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Justitieel onderzoek

Is er een schuldige aan te wijzen? Om die vraag te beantwoorden willen alle landen waar de slachtoffers vandaan komen willen tot een gezamenlijk aanpak komen.

Maandag is in Den Haag een bijeenkomst met officieren van justitie van de betrokken landen. De bedoeling is om dan samen, onder de vlag van het Europese justitienetwerk Eurojust, tot een gezamenlijke aanpak te komen.

De Nederlandse officier van justitie Thijs Berger is op dit moment nog in Oekraïne om onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl