NOS WielrennenAangepast

Slagter: laatste kans gepakt

Ramunas Navardauskas bezorgde Garmin-Sharp de eerste ritzege in deze Tour de France. Tom-Jelte Slagter speelde een cruciale rol. De Nederlander zat in de rit over 208,5 kilometer van Maubourguet naar Bergerac in de kopgroep en fungeerde in de slotfase als springplank voor zijn Litouwse ploeggenoot.

Na afloop liet Slagter zijn emoties de vrije loop. "Ongelooflijk", aldus de 25-jarige Groninger. "Dit was de laatste kans en die hebben we gepakt. Toen Andrew (Talansky) wegviel, moesten we onze plannen wijzigen, maar het lukte steeds net niet."

Zo leek Garmin-renner Jack Bauer in de vijftiende etappe naar Nîmes te gaan winnen, maar hij strandde op tientallen meters van de eindstreep. Toen denderden de eerste sprinters over hem heen en won Alexander Kristoff.

"Ramunas ongelooflijk"

Slagter maakte in de negentiende etappe deel uit van een groep vroege vluchters. Op 31 kilometer van de meet sprong hij weg uit de kopgroep. Op het slotklimmetje sprong Navardauskas naar hem toe. "Het plan was om mee te zitten, maar ik dichtte onze groep weinig kansen toe", zei Slagter. "De regen werkte in ons voordeel, maar de voorsprong werd niet meer dan drie minuten. Ik geloofde er niet echt in. Toen zag ik Ramunas komen op de klim en heb ik nog eens alles gegeven. Hij was ongelooflijk."

Naast Slagter aan de finish stond Sebastian Langeveld. "Ons plan werkte", zei Langeveld. "Dit is een emotionele dag voor ons allemaal. We hebben gevochten voor onze laatste kans. Fantastisch."

Ten Dam: gekkenhuis

Door een valpartij kwamen meerdere renners met achterstand binnen, maar de verschillen telden niet mee omdat de valpartij plaatshad net na het driekilometerpunt. Laurens ten Dam, de nummer acht van het klassement, kneep ook in de remmen.

"We rijden door de bocht en ik zie Peter Sagan liggen", aldus Ten Dam. "Daarna ga ik rechtdoor het stoepje op en sta ik links op de stoep te kijken hoe ze om me heen allemaal vallen. Bauke (Mollema) stond er tussen en stond gelukkig ook stil. Alleen Bram (Tankink) lag op de grond. Dat was jammer. Het was een gekkenhuis. Er liggen drie renners van de toptien bij (Pinot, Bardet, König). Dat is niet normaal en geeft al aan hoe nerveus het vandaag was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl