NOS WielrennenAangepast

Navardauskas troeft sprinters af

Ramunas Navardauskas heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Litouwer achterhaalde vluchter Tom-Jelte Slagter op dertien kilometer en haalde solo de finishlijn. Het is de eerste Litouwse zege in de geschiedenis van de Tour de France.

Slagter (Garmin) zat mee in een vroege vluchtgroep, met Cyril Gautier, Arnaud Gérard, Rein Taaramäe en de opnieuw aanvalslustige Martin Elmiger. De sprinters gunden de vijf wat speelruimte maar toen het menens werd, met nog twintig kilometer en een colletje te gaan, grepen ze in. Slagter ging alleen door, maar werd na het colletje alsnog ingerekend.

Navardauskas passeerde Slagter en trok vol door. Door een valpartij viel het tempo bij de achtervolgers stil en de Litouwer profiteerde daarvan. John Degenkolb werd tweede en Alexander Kristoff derde.

Slagter mee in vroege vluchtgroep

Om 12.25 uur begon het peloton aan de 208,5 kilometer lange etappe, een goeddeels vlakke rit met alleen een colletje op dertien kilometer van de finish in Bergerac.

Marcel Kittel en Degenkolb (Giant) aasden op een etappezege, net als groenetruidrager Peter Sagan (Cannondale), die veel ereplaatsen boekte deze Tour, maar het nog zonder ritzege moest stellen. En dat was pech voor de vluchters, want veel kans op een dagsucces maakten ze daardoor niet.

Navardauskas houdt stand tot meet

Kilometerslang reden de vijf op kop in de wetenschap dat op zeker moment de sprintersploegen langszij zouden komen. Dat gebeurde op twintig kilometer van de finish, al reed Slagter nog wel vooruit. Hij werd na het enige klimmetje van de dag alsnog ingerekend.

Navardauskas passeerde hem als eerste en dieselde verder. De tijdritspecialist pakte twintig tellen, zag de voorsprong in de finale weer teruglopen, maar door een valpartij op drie kilometer van de finish bij een groep van zestig achtervolgers bleef hij net uit de greep van de sprinters.

Zeven seconden later won Degenkolb de sprint van de achtervolgoende groep, voor tweevoudig ritwinnaar Kristoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl