NOS WielrennenAangepast

Sagan in illuster rijtje winnaars

Voor de derde keer op rij een groene trui winnen in de Tour de France, dat is niet veel renners gegeven. Als de Slowaak Peter Sagan zondag finisht in Parijs lukt het hem wel en hij komt daarmee in een illuster rijtje.

Rijtje winnaars

Sagan kan zich scharen in een rijtje met renners als Jan Janssen ('64, '65, '67), Eddy Merckx ('69, '71, '72) en Robbie McEwen ('02, '04, '06). Ook de Belg Freddy Maertens ('76, '78, '81) en de Rus Djamolidine Abduzhaparov ('91, '93, '94) wonnen de trui drie keer.

Alleen Sean Kelly (4) en Erik Zabel (6) waren vaker de beste in het puntenklassement. De Slowaak is na de Duitse Zabel pas de eerste die de trui ook in drie achtereenvolgende edities van de Tour de France wint.

Punten sprokkelen

Waar Sagan in 2012 nog drie etappes won en in 2013 één, kwam hij dit jaar nog niet als eerste over de streep. Wel eindigde hij vier keer als tweede en sprokkelde hij onderweg de nodige punten bij elkaar.

De Noor Thor Hushovd deed dat in 2005 op dezelfde manier. Ook hij won dat jaar geen enkele etappe in de Tour de France, maar kreeg toch de groene trui om zijn schouders gehangen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl