NOS NieuwsAangepast

OVV: uiterlijk zondag naar rampplek

Experts van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vertrekken zo snel mogelijk naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de raad bekendgemaakt.

Morgen of overmorgen reizen de onderzoekers naar Oost-Oekraïne. Joustra denkt dat het om een aantal korte bezoeken aan het rampgebied gaat. De veiligheidssituatie zal ook per dag worden beoordeeld.

Een internationaal team van 25 experts is al een week in Kiev aanwezig, maar kon tot nu toe niet afreizen naar het rampgebied, omdat er onvoldoende garanties waren voor de veiligheid van de medewerkers. De raad vindt dat er nu wel voldoende waarborgen zijn om veilig te kunnen werken.

Onderzoek

Nederland heeft de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het team bestaat uit deskundigen uit de betrokken landen. Behalve uit Nederland komen die onder meer uit Oekraïne, Maleisië, Australië en de Verenigde Staten.

Tot nu toe hebben zij zich bezig gehouden met de analyse van beeldmateriaal, satelliet- en radargegevens en het horen van getuigen. In Groot-Brittannië wordt intussen de inhoud van de zwarte dozen geanalyseerd.

Joustra zegt dat de Raad op basis van dat onderzoek al een goed beeld heeft van wat er is gebeurd met vlucht MH17. "Doordat al veel informatie verzameld is, kan het onderzoeksteam op de rampplek heel gericht zoeken."

Joustra verwacht dat hij eind volgende week al de eerste resultaten kan presenteren. Het gaat dan om een feitenrelaas en een analyse van de zaken die nog diepgaander moeten worden onderzocht.

Verbazing

In het rampgebied zijn wel al een week lang Maleisische luchtvaartexperts actief en gisteren voegden enkele Australiërs zich daarbij. Volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma is er dan ook enige verbazing dat de Nederlandse experts nog altijd niet in het gebied zijn. Er waren eerder wel drie forensische experts, maar die hebben zich vooral beziggehouden met de repatriëring per trein van de lichamen.

OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw zei tegen Bouma dat de Maleisiërs hem hadden verteld dat ze prima toegang hebben en dat ze zich veilig voelen. Op de vraag of het internationale team al ter plaatse zou moeten zijn antwoordde hij: "Ik zal het zo zeggen. Er zijn mensen die veel beter zijn in dit soort werk dan wij. Het is nu al ongeveer een week geleden."

De Maleisische ambassadeur, Fauziah Mohamad Taib, erkende tegelijkertijd dat er niets is vastgelegd over de bescherming van de veiligheid van de Maleisiërs op de rampplek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl