NOS NieuwsAangepast

OM bekijkt beelden Gaza-demo

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er iets strafbaars is geroepen tijdens een anti-Joodse demonstratie in Den Haag gisteren. Het OM bekijkt videobeelden van de demonstratie.

Op beelden die op YouTube staan, is duidelijk te horen dat er in het Arabisch wordt geroepen: "Dood aan de Joden". Een tolk van het OM gaat die leuzen vertalen.

"Als achteraf blijkt dat er sprake is van enig strafbaar feit, dan zal daar tegen worden opgetreden", schrijft het OM in een persbericht.

Antisemitische leuzen

Een Arabisch sprekende agent van de politie was bij de demonstratie aanwezig. "De door deze agent gehoorde leuzen werden op dat moment niet als grensoverschrijdend ervaren", zegt het OM. "Er zijn dan ook geen aanhoudingen verricht."

Ongeveer vijftig mensen demonstreerden gisteren tegen het Israëlisch offensief in de Gazastrook. Verslaggevers die bij de demonstratie aanwezig waren, zeiden dat er antisemitische leuzen geroepen waren.

"Onacceptabel"

Het Centraal Joods Overleg (CJO) noemt het onbegrijpelijk en onacceptabel dat het OM zegt dat er geen grensoverschrijdende leuzen zijn geroepen. Het CJO vindt dat er wel degelijk wettelijke en ethische grenzen zijn overschreden "en dat daarmee is bijgedragen aan het ontstaan van een explosieve situatie". Binnenkort gaat de organisatie in gesprek met de overheid om hun zorgen uit te spreken.

De gemeente Den Haag zegt in een reactie dat de emoties over de demonstratie van gisteren begrijpelijk zijn. Volgens de gemeente is het grondrecht om te mogen demonstreren zo fundamenteel, dat ook mensen met een omstreden mening moeten kunnen demonstreren. "Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren", zegt de gemeente.

Vandaag zijn er in Den Haag opnieuw demonstraties gehouden tegen het geweld in de Gazastrook. Die zijn vooralsnog rustig verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl