NOS NieuwsAangepast

Rutte ook wel eens ongeduldig

"Ook ik denk wel eens Send in the marines! maar we moeten heel zorgvuldig coalities blijven opbouwen zodat we ons doel kunnen bereiken", reageert premier Rutte op het ongeduld bij sommige Kamerleden. Die hebben vragen over het terughalen van de slachtoffers uit het rampgebied in Oekraïne.

Rutte benadrukte nogmaals dat het terughalen van de lichamen van de slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen prioriteit nummer 1 is. Het onafhankelijke internationale onderzoek komt daarna.

Risico's

Volgens premier Rutte is het op dit moment relatief veilig in het gebied voor de onderzoekers die zoeken naar achtergebleven lichamen en onderzoek doen naar de wrakstukken.

"Er is geen sprake van een staakt-het-vuren. Maar ze hebben op het moment het vuren gestaakt", zegt Rutte. Het Oekraïense leger houdt een cirkel van 30 kilometer rond de rampplek aan, de separatisten een van 10 kilometer.

"Aan het werk daar zitten risico's, je kunt niet zeggen dat er geen risico's aan zitten. Maar ik wil er geen kwalificatie aan geven." Volgens Rutte wordt iedere dag een veiligheidsanalyse gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die gebruikt ook informatie van de OVSE, die weer contact heeft met de separatisten.

Politiemissie

Het kabinet doet er alles aan om de onderzoekers veilig hun werk te kunnen laten doen, zegt Rutte. De voorbereiding van een politiemissie hoort daarbij.

De Tweede Kamer wil weten hoe het kabinet zo'n eventuele politiemissie voor zich ziet, en hoe onbewapende marechaussees zich moeten redden in een oorlogsgebied. Dat zijn twee aparte operaties, legt premier Rutte uit.

"De 40 ongewapende marechaussees zijn toegevoegd aan de groep van 23 onderzoekers", aldus Rutte. "Ze zijn gewoon onderzoekers, ze horen bij dat team. Dat is om te voorkomen dat het als provocatie wordt gezien." Volgens Rutte wordt zaterdag of zondag pas met de andere betrokken landen besloten of er ook bewapende politiemensen mogen worden gestuurd. Rutte noemt dat "fase 2".

"Instemmend knikje"

Het is een gecompliceerd vraagstuk zegt Rutte: "We hebben te maken met geopolitieke kwesties, het volkenrecht, ontwikkelingen in Oekraïne en overleg met Rusland." Rutte geeft toe dat Rusland eigenlijk geen zeggenschap heeft over Oekraïens grondgebied, maar volgens hem is een " instemmend knikje" van Rusland nodig om de veiligheid van de onderzoekers te garanderen.

De berichten dat Australië al 100 bewapende agenten stuurt moet volgens Rutte worden gezien als voorbereiding. "Het is nog niet duidelijk of zij inderdaad dat gebied in mogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl