NOS NieuwsAangepast

Israël buigt zich over wapenstilstand

Het Israëlische veiligheidskabinet komt later vandaag bijeen om te praten over het voorstel tot het staakt-het-vuren. De Amerikaanse minister Kerry heeft bij zowel Israël als Hamas een nieuw plan voor een wapenstilstand neergelegd en wil vanmiddag een antwoord van beide partijen.

Het veiligheidskabinet bestaat uit premier Netanyahu en vijf van zijn belangrijkste ministers, onder wie minister Yaalon van Defensie en Lieberman van Buitenlandse Zaken. Ze zouden willen afwachten wat Hamas-leider Meshaal met het voorstel doet. Dat is vooralsnog onduidelijk.

Kerry reist al de hele week door het Midden-Oosten om oplossingen te zoeken voor het conflict in de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Kerry woensdagavond een nieuw plan op tafel gelegd. Daarin stelt hij een wapenstilstand voor van één week. In die tijd zouden Israël en Hamas onder leiding van Egypte over een permanent staakt-het-vuren moeten praten.

Gedurende de wapenstilstand zou het Israëlische leger wel mogen doorgaan met het vernietigen van smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Israël. Het staakt-het-vuren moet zondag ingaan.

Gevechten

Ondertussen heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. Een kopstuk van de Islamitische Jihad is daarbij om het leven gekomen, net als twee van zijn zonen. Ook heeft Israël het huis van een belangrijk Hamas-lid vernield en worden vanuit het midden en noorden van de Gazastrook hevige gevechten gemeld.

Israël heeft boven eigen grondgebied weer raketten onderschept. Onder meer in Tel Aviv en bij de internationale luchthaven Ben Gurion ging het luchtalarm af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl