NOS VoetbalAangepast

Voorronde EL: groot feest, kort genot

Uitschakeling in de voorronde van de Europa League. Het overkwam FC Groningen donderdag en het gebeurde meerdere Nederlandse clubs in de afgelopen jaren. Een seizoen lang strijden voor Europese voetbal, een groot feest, een hoogtepunt en soms maar kort genot.

"We gaan Europa in"

18 mei 2014. Uitzinnige taferelen in de Euroborg. Het publiek bestormde het veld, spelers werden op de schouders genomen. FC Groningen ging als outsider de play-offs om Europees voetbal in, maar na de 3-0 zege op AZ sleepte Groningen een ticket voor de voorrondes van de Europa League binnen. FC Groningen in Europa. "Voor ons is dit de Champions League", jubelde trainer Erwin van de Looi na afloop. "Veel meer is er niet te halen als je bij Groningen zit."

Aberdeen

Nu, ruim twee maanden later is het al voorbij. Na de 0-0 in Schotland verloor Groningen de terugwedstrijd tegen Aberdeen met 2-1. Groningen zorgde op donderdag 24 juli wel voor de vroegste Nederlandse uitschakeling in de Europa League, maar is niet de enige die het hoofdtoernooi niet bereikte. Het kan bovendien erger, zo weet FC Utrecht.

Differdange

Precies een jaar geleden beleefde FC Utrecht een nachtmerrie tegen veredelde amateurs van FC Differdange 03. Na een smadelijke 2-1 nederlaag in Luxemburg speelde FC Utrecht in de eigen Galgenwaard gelijk. Drie doelpunten van Jacob Mulenga waren niet genoeg om de Domstedelingen naar de derde kwalificatieronde in de Europa League te helpen: 3-3.

Petrolul en Krasnodar

Vitesse vond vorig seizoen zijn waterloo in de derde EL-voorronde, tegen Petrolul Ploiesti. Na een verdienstelijk 1-1 gelijkspel in Roemenië verloor Vitesse in eigen huis met 2-1. In de extra tijd sloegen de bezoekers toe. Met een fraaie vrije trap velde Gheorge Grozav het vonnis over de Arnhemmers. Een ronde verder, in de vierde voorronde, verloor Feyenoord twee keer van FK Koeban Krasnodar uit Rusland (1-0 uit en 2-1 thuis).

Anzji, Molde, Sparta Praag en Omonia Nicosia

In het seizoen 2012/2013 ging Vitesse in de derde voorronde met twee keer 2-0 ten onder tegen Anzji Machatsjkala. Later zou datzelfde Anzji ook AZ de voet dwars zetten. In Rusland werd het 1-0 voor de formatie van Guus Hiddink, een week later zegevierden de Russen zelfs met 5-0.

In datzelfde seizoen strandde sc Heerenveen in de vierde ronde tegen het Noorse Molde FK (2-0 en 2-1 verlies) en dolf Feyenoord ook in slotronde het onderspit tegen Sparta Praag (2-2, 2-0). Voor ADO Den Haag eindigde het Europese avontuur in 2011 bij het Cypriotische Omonia Nicosia, in de derde ronde. Na de 3-0 uitnederlaag won ADO thuis nog wel met 1-0.

AA Gent en Villarreal

Feyenoord werd in 2010 weer vroegtijdig uitgeschakeld tegen AA Gent, na een 1-0 thuiszege en een 2-0 nederlaag in België. NAC beleefde in de voorrondes van 2009 een eervolle uitschakeling. De Bredanaars begonnen al op 16 juli tegen Gandzasar Kapan uit Armenië (6-0) en plaatsten zich via Polonia Warschau voor de vierde voorronde. Daarin was het Spaanse Villarreal veel te sterk. In eigen huis verloor NAC met 3-1 en in Spanje volgde een 6-1 afstraffing.

Aan PSV (derde voorronde), FC Twente en PEC Zwolle (vierde voorronde) de beurt om de Nederlandse eer in de voorrondes van de Europa League hoog te houden. Een vroege uitschakeling is niet waar ze vorig seizoen voor speelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl