Vragen Kamer over politiemissie

De Tweede Kamer heeft veel vragen over hoe het kabinet de internationale politiemissie naar de rampplek in Oekraïne wil aanpakken. Het kabinet wil 40 ongewapende marechaussees meesturen met de groep onderzoekers.

"Welke afspraken zijn er gemaakt met de separatisten? Wat zijn afspraken met de separatisten eigenlijk waard als we horen dat er tussen de verschillende groeperingen daar geen enkele samenhang is?" vraagt SP-Kamerlid van Bommel zich af.

Ook CDA-Kamerlid Omtzigt wil meer weten over de situatie daar: "Kunnen we marechaussees daar ongewapend naartoe sturen als de separatisten vanmorgen nog aan de media laten weten dat bij de rampplek sluipschutters in de bosjes liggen?"

Boycot

In Duitsland gaan steeds meer stemmen op om het WK voetbal in 2018 te boycotten. De Kamer wil ook weten hoe het kabinet aankijkt tegen de sancties tegen Rusland.

Groot Brittannië verwijt Frankrijk door te gaan met de verkoop van een oorlogschip aan Rusland, een Mistral. Frankrijk beschuldigt Groot Brittanië van hypocrisie omdat dat land ook nog wapendeals heeft lopen. "Wat gaat Nederland doen om de Europese landen op één lijn te krijgen?" vraagt PvdA-Kamerlid Servaes.

Alle fracties hebben hun waardering uitgesproken voor de manier waarop het kabinet de dag van Nationale rouw heeft georganiseerd. "Het kabinet heeft het hart warm gehouden, en het hoofd koel. Alle waardering daarvoor", zegt SGP-leider Van der Staaij.

Het kabinet zal in het tweede gedeelte van het debat ingaan op alle vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl