NOS NieuwsAangepast

Frankrijk wil snelle repatriëring Mali

Frankrijk zet alles op alles om de lichamen van de 51 Franse slachtoffers van de vliegramp in Mali zo snel mogelijk naar huis te brengen. De militairen die op weg zijn naar de rampplek, moeten hiervoor zorgen, aldus correspondent Ron Linker.

Er werd al vrij snel van uitgegaan dat er geen overlevenden van het ongeluk waren. Inmiddels heeft de Franse president Hollande bevestigd dat alle inzittenden zijn omgekomen bij de crash. Een van de twee zwarte dozen is op de rampplek gevonden.

Het duurde nogal lang voordat bergingsploegen het vliegtuig vonden. Het gebied dat zij moesten doorzoeken is twee keer zo groot als Frankrijk. Twee gevechtsvliegtuigen zijn meteen na de crash gaan zoeken.

Onrust

Frankrijk is, net als Nederland, al aanwezig in Mali om de regio te stabiliseren. Er heerst chaos in het land sinds moslimextremisten delen van het land in handen hebben. Ondanks de onrust in het land, en dreigingen van al-Qaida, wordt er geen rekening gehouden met een aanslag op het vliegtuig.

"Er was sprake van slecht weer", vertelt Ron Linker. "Met de piloot is tijdens de vlucht gesproken over het slechte weer en een mogelijke andere vluchtroute." Het toestel is wel in onbeveiligd gebied terecht gekomen. De militairen krijgen de taak om de rampplek te beveiligen tijdens het onderzoek.

Dubbele nationaliteit

In het toestel zaten 51 Fransen. Volgens Ron Linker had de helft van de passagiers een Frans paspoort, en hadden vele een dubbele nationaliteit. "Het kan daarom nog wel even duren voordat we weten wie het waren." De meeste passagiers waren waarschijnlijk expats en vakantiegangers.

Gisterochtend verdween het vliegtuig van Air Algérie van de radar. Het toestel werd gisteravond door een crisisteam uit Burkina Faso gevonden in de woestijn van Mali, op zo'n 50 kilometer van de grens met Burkina Faso. Het toestel stortte neer toen het onderweg was van Ouagadougu in Burkina Faso naar de Algerijnse hoofdstad Algiers. Er waren 116 mensen aan boord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl