NOS NieuwsAangepast

Bonden: missie te risicovol

Vakbonden vinden de inzet van ongewapende marechaussees op de plek van de vliegramp in Oekraïne te risicovol. FNV Veiligheid wil dat er een gewapende afzetting is rond het gebied. De bond had de marechaussee genoemd als partij die op de rampplek voor veiligheid kan zorgen en ging er daarbij van uit dat de eenheid bewapend zou worden.

Ook de Marechausseevereniging had gepleit voor de inzet van marechaussees, maar maakt zich ook zorgen over de veiligheid van de groep en zegt dat er grote risico's aan hun missie zitten. Voorzitter Schilperoort zei vanmorgen in het Radio 1 Journaal: "Dat veertig ongewapende marechaussees die kant op zouden gaan, was niet waar we toen dachten". Hij ziet de missie nu vooral als "uitbreiding van het onderzoeksteam".

De Marechausseevereniging wordt later vandaag bijgepraat door Defensie, waar de marechaussee onder valt. Pas daarna wil de bond met een definitief oordeel over de missie komen.

"Je moet je kunnen verdedigen"

Ook de Tweede Kamer heeft vragen over de inzet van de Koninklijke Marechaussee. SP-Kamerlid Van Bommel had liever gezien dat het kabinet gewapende eenheden naar de rampplek had gestuurd. "Je moet je wel kunnen verdedigen als je oog in oog komt te staan met gewapende bendes", zegt Van Bommel. Hij benadrukt dat het oosten van Oekraïne oorlogsgebied is.

De Tweede Kamer is in debat over de vliegramp. Premier Rutte en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beantwoorden namens het kabinet vragen van Kamerleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl