Langzaam herstel Air France-KLM

Air France-KLM heeft ondanks lastige marktomstandigheden en zware concurrentie de omzet in het tweede kwartaal iets weten te vergroten en het verlies kunnen beperken tot 6 miljoen euro. De omzet steeg licht naar 6,45 miljard euro. In het eerste kwartaal leed de luchtvaartmaatschappij nog een verlies van meer dan 600 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac werpen de bezuinigings- en efficiëncymaatregelen hun vruchten af. Het herstel van het vrachtvervoer verloopt langzamer dan gedacht en dat is voor AF-KLM reden om meer dan 100 miljoen af te schrijven op z'n vrachtvloot en verder te verkleinen.

Net als veel andere bedrijven heeft AF-KLM ook te lijden onder de sterke euro en zwakke lokale valuta. De wisselkoersverschillen kostte het luchtvaartbedrijf in de eerste zes maanden 45 miljoen euro.

Ramp

Met drie vliegrampen in een week tijd heeft de luchtvaartbranche een "zware week"achter de rug, zei De Juniac op de persconferentie in Parijs. De top van Af-KLM betuigde medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17.

KLM-president-directeur Camiel Eurlings noemde het "verbijsterende aantallen". Afgelopen week sprak hij zelf onder meer ook met nabestaanden.

Of de vliegramp in Oekraïne en andere ongelukken gevolgen hebben voor de vraag naar vliegreizen, valt nog niet te zeggen. De ramp met MH17 doet niets af aan de veiligheid van de burgerluchtvaart benadrukten zowel De Juniac als Eurlings.

"De verantwoordelijke luchtvaartautoriteiten hadden verklaard dat de route veilig was", zei Eurlings. "Bijna alle vliegmaatschappijen vlogen over dat gebied. Deze week bleek dat sommige landen de vliegroutes hadden verlegd, juist omwille van het oorlogsgeweld en de risico's.

Winstwaarschuwing

Beleggers zijn tevreden met de resultaten en vooral opgelucht dat na de winstwaarschuwing van twee weken geleden het beeld niet erger is. Het aandeel staat rond de middag op een koerswinst van 5 procent op 9,04 euro.

Twee weken geleden kwam het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf al met een winstwaarschuwing. Het beoogde bruto resultaat van 2,5 miljard euro zou dit jaar niet gehaald gaan worden en AF-KLM zou blijven steken op 2,2 tot 2,3 miljard euro.

In september zal een plan van aanpak voor de jaren 2015-2020 worden gepresenteerd. De vakbonden vreesden bij de winstwaarschuwing dat het zal uitdraaien op een nieuwe reorganisatie.

AF-KLM telt momenteel 33.000 werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl