NOS NieuwsAangepast

Bourgeois (N-VA) Vlaams premier

In Vlaanderen hebben de partijcongressen van Vlaams-nationalisten, christen-democraten en liberalen het regeerakkoord van de nieuwe rechtse regering goedgekeurd. De Vlaamse regering komt voor het eerst onder leiding van de Vlaams-nationalisten. N-VA-politicus Geert Bourgeois wordt minister-president.

N-VA-voorzitter Bart de Weever sprak op zijn partijcongres van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Vlaanderen. Voor het eerst krijgt Vlaanderen een Vlaams-nationalistische partij aan het stuur, zei Bourgeois.

De N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) maakte al eerder deel uit van de Vlaamse regering. Bourgeois was vice-premier van een kabinet onder leiding van de Vlaamse christen-democraat Kris Peeters.

Op 25 mei werd de N-VA de grote winnaar van de regionale en landelijke verkiezingen in België. De kans is groot dat de N-VA voor het eerst ook in de Belgische regering komt. Er wordt gewerkt aan een rechts kabinet met dezelfde partijen als nu in de Vlaamse regering zitten. De bedoeling is dat ze gaan samenwerken met de Waalse liberalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl