NOS SportAangepast

"Groot cadeau" voor waterpolosters

"Deze overwinning smaakt heel zoet", zei bondscoach Arno Havenga nadat de Nederlandse waterpolosters na strafworpen de finale van het EK bereikt had. "Zeven seconden voor het einde lijden we balverlies en dan is het in principe over." Nederland kreeg echter een reddingsboei toegeworpen uit onverwachte hoek. Een uitgesloten speelster van de Italië kwam te vroeg het veld weer inzwemmen. De arbitrage besloot tot een strafworp.

"Een megadomme fout natuurlijk", vond Havenga. "Ik zei ook tegen die meiden voordat we de penalty's gingen nemen: 'Dit is een gigantisch cadeau dat we krijgen en dat gaan we nu heel netjes en mooi uitpakken'. Dat hebben ze aardig gedaan."

Havenga was vol lof over zijn jonge ploeg. "Dit is het succes van het collectief. De meiden hebben ook enorm volwassen gedrag getoond. Ze maken elkaar alleen maar sterker." Voor zijn keepster Debby Willemsz had hij een speciaal compliment over: "Die krijgt dadelijk nog zes kussen. Zij heeft de ploeg naar de finale gesleept."

"We hadden een lijstje"

De jonge doelvrouw hield drie van de zes Italiaanse strafworpen uit het doel, maar bleef nuchter onder alle loftuitingen. "Je maakt aan het einde die 8-8 en dan weet je dat het jouw beurt is. We waren echt gedreven om van die Italianen te winnen en dan lukt dat. Dat is gewoon super."

"We hadden een lijstje", bekende Willemsz, die in Boedapest pas haar eerste toernooi met Oranje speelt. "Ik wist waar ze schoten. Dan is het wachten op de bal en tegenhouden. Dat is mijn taak."

"Nu willen we goud"

De Nederlandse waterpolosters vierden donderdag in Boedapest een klein feestje na het behalen van de finale van het EK. "Er is ook alle reden tot euforie", vond Havenga. "We hebben nu zilver, maar we willen goud. Straks gaat de knop om naar de finale tegen Spanje, maar dit mogen we zeker wel even vieren."

Zaterdag wacht met Spanje opnieuw een geduchte tegenstander in de finale. "De wereldkampioen van vorig jaar", weet de bondscoach. "We hebben twee dagen geleden nog tegen elkaar geoefend en ook dat ging er aardig op. Ik denk dat de ploegen aardig aan elkaar gewaagd zijn."

Debby Willemsz is in ieder geval vol vertrouwen: "Als we ons eigen spelletje spelen, dan gaan we met goud naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl