NOS NieuwsAangepast

Nederlanders herdenken in Londen

Door correspondent Anne Saenen in Londen

De ramp met vlucht MH17 heeft de Nederlandse gemeenschap in Londen gisteravond bijeengebracht. Op de ambassade werd een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp.

Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig. De bijeenkomst was een initiatief van een Nederlandse inwoner van Londen, Jasper Grootaers. Buiten voor de deur werd om 20.00 uur Nederlandse tijd een minuut stilte in acht genomen.

Predikant Joost Roselaers las het gedicht MH17 voor van Dichter des Vaderlands Anne Vegter. In de ambassade konden belangstellenden ook een condoleanceregister tekenen.

"Ik ben hier omdat ik mede-Nederlanders wilde opzoeken om gevoelens te delen", vertelt een Nederlandse inwoonster van Londen. "Hoewel de wereld meeleeft, kun je de gevoelens die je als Nederlander hebt niet zo goed delen met anderen. Door met Nederlanders te praten lukt dat beter."

Een jongen die sinds vier jaar in Londen verblijft is het met haar eens. "Het is heel raar om niet in Nederland te zijn als er zoiets gebeurt. Ik heb het er met Engelse vrienden over, maar die begrijpen het toch niet helemaal. Ik vond dit een mooie gelegenheid om toch even bij de ramp stil te staan. Ik wilde iets doen met het verdriet en laten zien dat ik meeleef, ook al ben ik niet in Nederland."

Ook de Nederlandse Hiba Farah had de behoefte haar verdriet te delen met landgenoten. "Het komt extra hard aan, omdat je in Londen niemand om je heen hebt bij wie je steun kunt zoeken. Deze herdenking is echt iets wat we nodig hadden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl