NOS SportAangepast

Waterpolosters naar EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben de finale van de Europese kampioenschappen in Boedapest bereikt. Titelverdediger Italië werd in een spannende wedstrijd op 8-8 (1-1, 4-4, 1-2, 2-1) gehouden, waarna Oranje de strafworpen beter nam.

Mat de zege rekent de ploeg van bondscoach Arno Havenga eindelijk af met angstgegner Italië. Twee jaar geleden was Italië op zowel de EK als het Olympisch kwalificatietoernooi in de kwartfinales te sterk voor Oranje. Nederland eindigde daardoor op de EK in eigen land als zesde en kon een half jaar later zijn olympische titel niet verdedigen.

Oranje wankelt,maar komt terug

In Boedapest opende Vivian Sevenich de score met een fraaie boogbal. Daarna hadden beide ploegen moeite het net te vinden; pas vlak voor het einde van de eerste periode maakte Di Mario gelijk.

In het tweede kwart miste Lieke Klaassen een strafworp. Na de 2-1 van Sabrina van der Sloot werd Italië langzaam sterker en ging het secuurder schieten, waardoor Oranje telkens tegen een achterstand aan keek. Maar die werd even vaak weer weggewerkt (5-5).

In het derde kwart liep Italië toch uit naar 7-5. Oranje wankelde, maar kwam vlak voor het einde van de periode op 7-6 dankzij Klaassen en zag Nomi Stomphorst vroeg in het vierde kwart voor 7-7 zorgen.

Zinderende slotfase

Oranje kreeg daarna schietkansen, maar benutte ze niet. Na de 8-7 van Radicchi hield Debby Willemsz Oranje op de been door een strafworp van Di Mario te stoppen. In de laatste tegenaanval leek Nederland de bal klungelig te verspelen, maar Oranje kreeg onverwacht een reddingsboei toegeworpen toen een uitgesloten Italiaanse zeven seconden voor tijd te vroeg het veld weer inzwom. Na een minutenlange discussie schoot de ervaren Yasemin Smit onberispelijk raak vanaf vijf meter.

In de noodzakelijke strafworpenserie misten beide ploegen twee keer. Met haar tweede strafworp in de serie schoot Dagmar Genee Nederland in de zesde beurt op voorsprong. De gelijkmakende Italiaanse strafworp spatte uiteen op de lat.

Zaterdag om 18.00 uur is Spanje de tegenstander van Oranje in de EK-finale. De Spaanse vrouwen waren met 9-8 te sterk voor gastland Hongarije. De finale is live te zien op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl