NOS NieuwsAangepast

Onderzoek kan nu echt beginnen

Nederland krijgt inderdaad de leiding van het internationale onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. Dat is nu ook juridisch rond. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtgenoot Bishop hebben dat na overleg met de Oekraïense regering gezegd. Het onderzoek kan binnen enkele dagen beginnen.

Hij zei verder dat de pro-Russische opstandelingen in het gebied waar de Maleisische Boeing 777 is neergestort, bereid zijn mee te werken om de laatste menselijke resten van de rampvlucht te bergen. "Maar de afspraken blijven broos."

Volgens beide ministers blijft het de hoogste prioriteit om ook de laatste slachtoffers snel weg te halen en over te vliegen naar Nederland.

Tevredenheid

Beide bewindslieden spraken hun tevredenheid uit over de medewerking die ze hebben gekregen van de Oekraïense regering. Ook zeiden ze dat ze veel steun hebben aan de OVSE-missie die al actief is in het rampgebied. De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn zijn al veel langer in het gebied vanwege het conflict tussen Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen.

"Ze hebben het vertrouwen gewonnen van de separatisten en daar hebben we veel aan", zei Timmermans. De OVSE zal iedereen ook de komende tijd met raad en daad bijstaan, voegde hij daaraan toe.

Timmermans en Bishop informeerden de regering in Kiev over de voortgang van hun inspanningen om een bewapende internationale missie naar de plaats te sturen waar de Boeing vandaag precies een week geleden werd neergehaald. Die is bedoeld om de rampplek te bewaken, zodat onderzoekers hun werk ongestoord kunnen doen.

Timmermans bedankte eerder vandaag de Oekraïense regering voor alle hulp. "Maar er is nog een lange weg te gaan. "We moeten er zeker van zijn dat er geen resten achterblijven", zei Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl