NOS WielrennenAangepast

Boom redt klassement Ten Dam

Laurens ten Dam reed lek in het begin van de afdaling van de Tourmalet, maar gelukkig was Belkin-ploeggenoot Lars Boom in de buurt om een wiel af te staan en hem naar beneden te loodsen. Daardoor behield Ten Dam in de achttiende etappe naar Hautacam aansluiting met zijn concurrenten en bleef hij in het algemeen klassement op de achtste plaats staan.

"Ik had net een superklim gereden, maar in de tweede bocht naar beneden moest ik stoppen", aldus Ten Dam. "Gelukkig geeft Boom me een voorwiel en kon ik door. De eerste auto's, van concurrenten, namen me niet mee. Gelukkig kwam Lars terug."

Boom maakte deel uit van de vroege vluchtgroep en kwam op de Tourmalet, de voorlaatste klim, nog kort achter Ten Dam boven. "Ik hoorde dat hij lek reed en een paar bochten later zag ik hem", aldus Boom. "Ik kreeg snel een ander wiel en ben vol achter hem aan gereden."

"Hij krijgt een dikke knuffel"

Volgens Ten Dam was Boom van onschatbare waarde in de afdaling. "Ik heb tien kilometer diep moeten gaan om Lars bij te houden", zegt hij. "Daar moest ik wel even van herstellen. Boom krijgt een dikke knuffel van me."

"We hadden 's ochtends afgesproken om weg te gaan en eventueel op de Tourmalet nog te wachten of in dit geval in de laatste kilometer bij te blijven", zei Boom over het strijdplan van vandaag. "Daarvoor zijn we hier, om elkaar te helpen. Fijn om waardering te krijgen van Laurens."

"Tijdrit van mijn leven"

Ten Dam slaagde er niet in om op de slotklim naar Hautacam tijd te winnen op Leopold König. Laatstgenoemde staat negende met 22 seconden achterstand op nummer acht Ten Dam. "Hij was net iets te taai", aldus Ten Dam. "Dan maar de tijdrit van mijn leven rijden zaterdag. Daar ga ik voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl