NOS WielrennenAangepast

Nibali superieur in laatste bergrit

Geletruidrager Vincenzo Nibali heeft in de achttiende rit van de Tour zijn vierde etappezege geboekt. De Italiaan van Astana sprong in de derde Pyreneeënrit weg op de slotklim, passeerde vluchter Mikel Nieve en bereikte solo de top van de Hautacam.

Thibaut Pinot werd tweede en passeerde Alejandro Valverde in het klassement. Rafal Majka werd derde en stelde zijn bolletjestrui veilig. Bauke Mollema eindigde op 1.57 als zevende. Laurens ten Dam werd elfde op 1.59.

Beide Nederlanders hielden stand in de toptien van het algemeen klassement.

Boom in kopgroep

Om 13.15 uur begon het peloton aan de laatste bergetappe van deze Tour. In de derde Pyreneeënrit moesten de renners twee cols over van de buitencategorie, de Tourmalet (17,1 kilometer à 7,3%) en, bij de finish, de Hautacam (13,6 kilometer à 7,8%).

Na vijftien kilometer ontstond er een kopgroep van twintig man. Lars Boom, Thomas Voeckler, Joeri Trofimov, Alessandro de Marchi, Blel Kadri, Bryan Coquard, Nieve, Jon Izagirre, Marcel Wyss, Sylvain Chavanel, Jan Bakelants, Jesus Herrada, Kevin Reza, Daniel Oss, Florian Guillou, Tiago Machado, Matthieu Ladagnous, Bartosz Huzarski, Julien Simon en Vladimir Isaitsjev werkten goed samen, maar een grote marge kregen ze niet.

De twintig zaten nog samen aan de voet van de Tourmalet en verdedigden daar een marge van krap vier minuten op een door Astana (Nibali) aangevoerd peloton.

Kadri en Nieve samen verder

Op de Tourmalet viel de kopgroep al snel uiteen. Kadri en Nieve bleven over en bereikten de top (nog vijftig kilometer te gaan) ruim vier minuten voor het peloton, dat al menig avonturier had opgepikt.

Valverde greep de afdaling aan voor een aanval, vooral in de hoop zijn marge op Pinot in het klassement uit te bouwen. Hij pakte een half minuutje, maar Nibali haalde hem weer terug met in zijn spoor alle andere klassementsrenners.

Kadri en Nieve begonnen met anderhalve minuut voorsprong op het peloton aan de 13,6 kilometer lange slotklim, de Hautacam. Lang kon Kadri Nieve niet bijbenen en Nieve zelf reed ook niet lang op kop, want op acht kilometer verscheen Nibali ineens naast hem.

Majka stelt bolletjestrui veilig

Nibali was meegesprongen toen Horner op tien kilometer van de top gas gaf. De Italiaan bleef even bij de veteraan, om al snel in zijn eentje achter Nieve aan te gaan die hij acht kilometer voor de streep liet staan.

Majka zag zijn bergtrui bedreigd worden door Nibali en moest bij de topzes eindigen om die ook in Parijs te kunnen dragen. Dat lukte, want hij werd derde, achter Pinot. De wittetruidrager deed eveneens goede zaken, want hij en Péraud passeerden de op de slotklim afgehaakte Valverde.

Bauke Mollema had opnieuw een goede dag, al leverde zijn zevende plaats dit keer geen winst op in het klassement. Laurens ten Dam, zijn ploegmaat bij Belkin, kwam als elfde over de finishlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl