NOS NieuwsAangepast

Rouwcolonne is in Hilversum

Een colonne van 74 rouwauto's is vanavond rond 20 uur aangekomen in Hilversum. Opnieuw was de publieke belangstelling groot. Enkele honderden mensen stonden bij de ingang van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Ze klapten toen de rouwwagens naar binnen reden.

De colonne vertrok even na 18.00 uur vanaf vliegbasis Eindhoven. De wegen A2 en de A27 waren weer korte tijd afgesloten.

In onder meer Den Bosch was er grote publieke belangstelling voor de colonne, al was het niet zo druk als gisteren. Honderden mensen stonden langs de A2 en op een viaduct over de A2.

"Mensen zijn opnieuw op de fiets, brommer en auto naar de snelweg gekomen om de slachtoffers van vlucht MH17 de laatste eer te bewijzen'', zei NOS-verslaggever Paul Sanders. Een van de belangstellenden die er gisteren ook bij was, vond dat hij het niet kon maken er nu niet te zijn.

Opnieuw waren mensen stil toen de stoet in het zicht kwam. De lange colonne maakte indruk. "Zo ver het oog reikt, zie je rouwwagens'', zei Sanders.

Vliegbasis Eindhoven

Op de vliegbasis Eindhoven landden vanmiddag een Nederlands Hercules-transportvliegtuig en een Australische Boeing met aan boord lichamen en menselijke resten van inzittenden van vlucht MH17.

Het Nederlandse toestel had 34 kisten aan boord, het Australische vliegtuig vervoerde 40 kisten.

Tijdens een korte ceremonie is een minuut stilte gehouden. De ceremonie was vrijwel hetzelfde als die van gisteren. Namens het kabinet waren minister Schippers en minister Plasterk aanwezig. Ook enkele Eerste en Tweede Kamerleden en 200 nabestaanden woonden de ceremonie bij.

Borden boven snelweg

Rijkswaterstaat had enkele veiligheidsmaatregelen genomen voor de colonne. Zo verscheen op de borden boven de A2 en de A27 een tekst over veilig herdenken.

Verder gold op de rijbaan in tegengestelde richting een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur op het moment dat de colonne voorbij reed. Daarnaast zette de politie dertien extra voertuigen in op de rijbaan in tegengestelde richting om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstonden doordat mensen gingen stoppen.

Kerken

Om 20.00 uur hebben tientallen kerken in Amsterdam en omgeving de klokken geluid. Er namen 75 kerken deel aan het eerbetoon, maar niet alle kerken hebben klokken. Tussen 19.00 en 20.30 uur waren de kerken open voor mensen om troost te zoeken. In de kerken in de binnenstad kwamen zo'n 100 tot 150 mensen. De totale animo was ongeveer 6000 man, schat een vertegenwoordiger van de Protestante Kerk Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl