NOS NieuwsAangepast

"ISIS eist vrouwenbesnijdenis"

Moslimterreurgroep ISIS dwingt vrouwen en meisjes in de Iraakse stad Mosul tot besnijdenis. Dat zegt althans een rapporteur van de Verenigde Naties in de Iraakse stad Erbil.

Volgens de rapporteur krijgen alle vrouwen tussen de 11 en 46 jaar de opdracht zich te laten besnijden. De maatregel zou deel uitmaken van de islamistische wetgeving die ISIS in het gebied rond Mosul heeft ingevoerd. De VN-rapporteur maakt zich grote zorgen.

Grote twijfels

Er bestaan echter grote twijfels over het bericht van de VN-medewerker. De rapporteur baseert zich op gesprekken met een aantal lokale ISIS-commandanten. Van de hoogste geestelijke van ISIS is niets vernomen. En in 2013 werd ook al melding gemaakt van een document dat besnijdenis zou verplichten, maar ook daar werd destijds sterk aan getwijfeld.

Op Twitter spreekt al-Khorasan Media tegen dat ISIS vrouwen wil besnijden en eist excuses van de VN voor het verspreiden van leugens. Al-Khorasan Media claimt het laatste nieuws te hebben over de Islamitische Staat die ISIS heeft uitgeroepen.

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn heeft ISIS geen eigen twitteraccount, maar is er een aantal accounts die aan de terreurgroep verbonden zijn. "Dit lijkt er een van te zijn." Of dat daadwerkelijk het geval is, is niet met zekerheid te zeggen.

Jemen

Volgens Van Hoorn zijn er meerdere aanwijzingen dat het nieuws over verplichte besnijdenis niet lijkt te kloppen; de geestelijk leider van ISIS heeft er niets over gezegd, en het onderwerp lijkt in Mosul zelf niet te spelen.

Ook zegt Van Hoorn: "ISIS-leden komen uit allerlei landen. Ook uit landen waar vrouwen wel worden besneden, zoals Jemen. Het kan best zijn dat een paar leden dit hebben geroepen."

ISIS veroverde onlangs een aantal grote steden in het noorden van Irak, waaronder Mosul. Er is een grensoverschrijdende kalifaat, een islamitische staat, uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl