NOS NieuwsAangepast

EC komt met vergaande sancties

De Europese Commissie heeft een breed pakket van mogelijke sancties tegen Rusland vastgesteld. Over de inhoud is nog niets bekendgemaakt.

De lidstaten kunnen nu kiezen uit verschillende mogelijkheden. Daar wordt op dit moment over vergaderd, zegt NOS-Correspondent Chris Ostendorf in Brussel.

Economie

De strafmaatregelen die op tafel liggen gaan veel verder dan de sancties die tot nu toe zijn opgelegd, zegt Ostendorf. En ook verder dan de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland.

"Tot nu toe ging het wat Europa betreft om een lijst met individuen", zegt Ostendorf. "Maar nu gaat het om een poging grote delen van de Russische economie plat te leggen."

Wapenverkoop

Er ligt bijvoorbeeld een verbod op wapenverkoop aan Rusland op tafel, net als een verbod om hoogwaardige technologie te leveren aan de Russische energiesector. Ook worden maatregelen in de financiële sector overwogen. Bijvoorbeeld een verbod om geld te lenen aan grote Russische banken.

Er is grote verdeeldheid tussen de landen. Sommige landen zijn bang voor een handelsoorlog met Rusland. Andere landen, vooral Oost-Europese, willen juist wel graag scherpere sancties.

Volgende week

Het is onduidelijk hoe lang het overleg duurt. Mogelijk tot volgende week. De lidstaten moeten het niet alleen eens worden, ook is nog niet duidelijk op welk niveau erover besloten moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl